Τσίπρας: «Μεγάλος ασθενής δεν είναι η οικονομία, αλλά η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας»

Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε τα μηνύματα και για την αντιπολίτευση στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του
22:10 - 6 Φεβρουαρίου 2025

Οξεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ για το Κράτος Δικαίου με αιχμή τις υποθέσεις των Τεμπών και των υποκλοπών στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του.

Ξεκίνησε την ομιλία του με «δυσοίωνες» αναφορές περί «δυστοπικής πραγματικότητας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κι εξέφρασε την ανησυχία ότι είμαστε στο κατώφλι μιας πολύ σκοτεινής εποχής. Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι ιδιαίτερα μετά τη πανδημία, «ο μεγάλος ασθενής στην δεν είναι η οικονομία, αλλά η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα η λειτουργία της Δικαιοσύνης».

 

 

 

Απέδωσε την κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς στους χειρισμούς του πρωθυπουργού κατά τη θητεία του από το 2019 και μετά, με τις παρακολουθήσεις των πολιτικών του αντιπάλων, τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και την τακτική της συγκάλυψης σε όλες τις κρίσιμες υποθέσεις «όπου συνελήφθη ψευδόμενη». Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έκανε αυτές τις επιλογές γιατί η κυβέρνησή του «ήταν η μοναδική στη μεταπολίτευση που γνώρισε τέτοια πρωτόγνωρη ανοχή από τα ΜΜΕ, την οικονομική ελίτ, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Και εσχάτως, η μοναδική που δεν αισθάνεται την ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης». Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «κακοποίηση του Κράτους Δικαίου» και της Δικαιοσύνης στην περίπτωση των υποκλοπών και της υπόθεσης των Τεμπών εντοπίζοντας αναλογίες στους χειρισμούς των δύο υποθέσεων.

 

 

 

 

Μηνύματα και για την αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε τα μηνύματα στην προοδευτική αντιπολίτευση στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του, αφού προηγουμένως  εξήρε ως ελπιδοφόρα την πρόσφατη κοινωνική κινητοποίηση, που “διέψευσε τις Κασσάνδρες” για την απάθεια την ελληνικής κοινωνίας. «Η πρωτοφανής στον όγκο, αλλά και στην ώριμη και δημοκρατική αποφασιστικότητα, πρόσφατη κινητοποίηση, με το αίτημα για δικαιοσύνη, φως, οξυγόνο, αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια απάντηση ελπίδας» σημείωσε. Για να προσθέσει πως ήταν μια «μαχητική ομοφωνία δημοκρατίας και δικαιοσύνης».

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης λοιπόν είπε πως «προκύπτουν από την πραγματικότητα κρίσιμα ερωτήματα για το πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα για τις πολιτικές δυνάμεις που διακηρύσσουν ότι παραμένουν πιστές, κάθε μια με το δικό της τρόπο φυσικά, στις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες.Μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη; Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο; Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο».