Σοβαρό προβληματισμό και εύλογη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Αθήνα οι πληροφορίες που εμφανίζουν το Παρίσι θετικό να προμηθεύσει την Άγκυρα με πυραύλους Meteor. Και αυτό γιατί μια τέτοια κίνηση όχι μόνο διακινδυνεύει την υπεροχή των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά παράλληλα επιβεβαιώνει πως αλλάζουν και οι μέχρι τώρα διπλωματικές ισορροπίες. Η είδηση για το ενδεχόμενο deal πάντως δεν «έσκασε» ξαφνικά ούτε θα έπρεπε να ξαφνιάζει.
Η Γαλλία και η Τουρκία εδώ και καιρό επιχειρούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους και σε στρατιωτικό επίπεδο, με την ελληνική πλευρά να έχει όλα τα «σημάδια». Τα πρώτα και βασικά ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι: πώς και γιατί επιδιώκεται αυτή η επαναπροσέγγιση Γάλλων και Τούρκων, αλλά κυρίως αν η Αθήνα έχει λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν επηρεάζεται η δική της ισχύς σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Η αναθέρμανση των γαλλοτουρκικών σχέσεων έχει επέλθει σταδιακά. Τον περασμένο Νοέμβριο η φρεγάτα «Courbet» έκανε επιχειρησιακό σταθμό στην Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας ότι το Παρίσι μάλλον ξέχασε πως προ τετραετίας (κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης) οι τουρκικές δυνάμεις παρενοχλούσαν τον στόλο του στα ανοιχτά της Λιβύης. Λίγο αργότερα, τέλη Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκε και μια έκθεση που συντάχθηκε από πέντε γερουσιαστές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Τουρκία. Οι Γάλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως «η εμπιστοσύνη μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας πρέπει να ενισχυθεί στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, η οποία απαιτεί το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης και αποτελεί προτεραιότητα για τους Τούρκους συνομιλητές». Στην έκθεση αναφέρονται επίσης συμφωνίες που έχει συνάψει η γείτονα και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες -όπως με την Ισπανία (ελικοπτεροφόρα) και τη Γερμανία (υποβρύχια)– αλλά και η πρόθεσή της να ξεκινήσει νέα προγράμματα για υποβρύχια drones και την ανάπτυξη μαχητικού πέμπτης ή και έκτης γενιάς. Εκτιμάται δε ότι θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να «διεξαχθεί μια κοινή στρατηγική επισκόπηση προκειμένου να εξεταστούν τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να σηματοδοτηθεί έτσι ότι πράγματι έχει “γυρίσει η σελίδα”».
Είναι εμφανές πως η Άγκυρα επιχειρεί να προσδεθεί στο ευρωπαϊκό άρμα. Το κάνει ωστόσο επιλεκτικά, καθώς επικεντρώνεται στον τομέα ενδιαφέροντός της -τα εξοπλιστικά- και αφήνει στην άκρη τα επιμέρους «εχέγγυα» (παραδείγματος χάρη Μεταναστευτικό, ζητήματα δικαιωμάτων και λοιπά), που ζητά ο δυτικός κόσμος, τη στιγμή δε που αλλάζουν άρδην οι γεωπολιτικές ισορροπίες.
Η Άγκυρα διαθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία και δεν υστερεί αριθμητικά σε στρατιωτικό επίπεδο. Επιδιώκει όμως να αποκτήσει όπλα που θα λειτουργούν ως «αντίδοτα» απέναντι στις επιχειρησιακές δυνατότητες των χωρών που βρίσκονται στη ζώνη ενδιαφέροντός της, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Και σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται κρίσιμης σημασίας να μην αποκτήσει τους Meteor και να υπάρξει ρητή δέσμευση του Παρισιού για αυτό. Το ζήτημα πάντως φαίνεται ότι θα πάει ένα βήμα πιο κάτω και θα λυθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα ευθέως στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Εφημερίδα Απογευματινή