Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και οργή για τα Τέμπη καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύουν τα Παραπολιτικά. H δημοσκοπική ανάταξη των τελευταίων δύο μηνών για τη Ν.∆. ανακόπτεται απότομα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα Τέµπη, που καθορίζουν την ατζέντα και επηρεάζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι, κάθε φορά που η υπόθεση των Τεμπών έρχεται στο προσκήνιο, η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά και δηµοσκοπικά.
Η τραγωδία των Τεμπών εκφεύγει της επικοινωνιακής διαχείρισης και γίνεται μια υπόθεση µε χρονικό και πολιτικό βάθος. Τα κυβερνητικά αφηγήματα των προηγούμενων μηνών δεν επαρκούν και δεν πείθουν την πλειοψηφία, η οποία σε ποσοστό 74,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση και όχι να φωτίσει όλες τις πλευρές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.∆., το ποσοστό όσων βλέπουν απόπειρα συγκάλυψης ανέρχεται στο 35,2%.
Την ίδια στιγµή, βέβαια, υπάρχει η αντίληψη για το 73,5% του δείγµατος ότι τα κόµµατα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να εκµεταλλευτούν πολιτικά την υπόθεση, αλλά η συγκεκριµένη διαπίστωση µπορεί να είναι ηθικά επιλήψιµη, είναι όµως και η αναµενόµενη αντίδραση στο πλαίσιο του κοµµατικού ανταγωνισµού και του ρόλου της αντιπολίτευσης.
Εκτός από την επίδραση στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, που θα αναλύσουµε παρακάτω, τα Τέµπη επηρεάζουν αρνητικά την κυβέρνηση και σε µια σειρά άλλων δεικτών, στους οποίους η Νέα ∆ηµοκρατία σηµείωνε σχετικά θετικές επιδόσεις το προηγούµενο διάστηµα.
Συγκεκριµένα, στην ερώτηση αποτίµησης για τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, το 37,9% των θετικών απόψεων του περασµένου Νοεµβρίου γίνεται σήµερα 30,9%, ενώ στον δείκτη για την πορεία της χώρας το 42,5% του ∆εκεµβρίου που θεωρούσε ότι η κατεύθυνση ήταν σωστή υποχωρεί στην παρούσα συγκυρία κατά 9,1 ποσοστιαίες µονάδες και διαµορφώνεται στο 33,4%.
Η υποχώρηση αυτή δεν περιορίζεται, βέβαια, µόνο στην αποτίµηση του κυβερνητικού έργου, αλλά εξαπλώνεται και στην αξιωµατική αντιπολίτευση, που επίσης βλέπει µείωση των ποσοστών αποδοχής της πολιτικής της, γεγονός που δεν µπορεί να συνδεθεί απευθείας µε την υπόθεση των Τεµπών, αλλά περιγράφει µια συνολική υποχώρηση των συστηµικών δυνάµεων έναντι των αντισυστηµικών, και ιδιαίτερα της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας, που φαίνονται σε αυτήν τη φάση να απορροφούν τµήµατα της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Συγκεκριµένα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.∆. µε 25,1% υποχωρεί κατά 1,6% σε σχέση µε την προηγούµενη έρευνα του Ιανουαρίου, ενώ ελαφρά καθοδική πορεία καταγράφουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, µε 16,4%, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, µε 6%.
Στον αντίποδα, αποτυπώνεται σηµαντική άνοδος, µεγαλύτερη του 1,5%, για την Ελληνική Λύση, που ανεβαίνει στο 9,6%, αλλά και για την Πλεύση Ελευθερίας, που από το 3,8% πηγαίνει στο 5,4%, ενώ σταθερά ανοδική είναι και η Φωνή Λογικής, µε 5,5%.
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Εκλογή Τραμπ
Η υπόθεση των Τεµπών επισκιάζει τα υπόλοιπα θέµατα της επικαιρότητας, συµπεριλαµβανοµένης της εκλογής του νέου Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και της νέας εποχής που σηµατοδοτεί η ηγεσία Τραµπ στην Αµερική.
Η επιλογή του κ. Τασούλα από τον πρωθυπουργό συγκεντρώνει το 31,8% των θετικών απόψεων του συνόλου, µε το ποσοστό αποδοχής για τον τέως πρόεδρο της Βουλής να καταγράφεται στο 73,1% µεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.∆. Με µια πρώτη ανάγνωση, η επιλογή του κ. Τασούλα δεν προσελκύει ευρύτερα εκλογικά ακροατήρια και σηµατοδοτεί για το 65,2% της κοινής γνώµης µια δεξιά στροφή για τη Ν.∆., η οποία δεν µπορεί να ειδωθεί αποκοµµένα από το γενικό πολιτικό κλίµα που δηµιουργεί η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραµπ και η οποία αναµένεται, σύµφωνα µε το 77,8% των συµµετεχόντων, να οδηγήσει σε άνοδο τα δεξιά κόµµατα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η εκλογή Τραµπ σηµατοδοτεί απειλή για το 55,6% του δείγµατος, έναντι 32%, που βλέπει σε αυτήν µια ευκαιρία, η οποία σε µεγάλο βαθµό σχετίζεται µε την προσδοκία για τερµατισµό των πολεµικών συγκρούσεων µεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Την ίδια στιγµή, βέβαια, το 75,5% πιστεύει ότι η πολιτική του προέδρου Τραµπ θα απειλήσει τα ευρωπαϊκά συµφέροντα τόσο σε εµπορικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.