Μεταγραφές, διαγραφές και δύσκολες επιστροφές

Οι τεκτονικές αλλαγές που συντελέστηκαν µέσα σε µία δεκαετία στο Κοινοβούλιο – Οι «εθνοπατέρες» που άλλαξαν στρατόπεδο και διαµόρφωσαν την κοινοβουλευτική σύνθεση των κοµµάτων ή δηµιούργησαν νέα σχήµατα από το 2015 έως και σήµερα
07:50 - 3 Φεβρουαρίου 2025

Με κινούµενη άµµο µοιάζει τοντελευταίο καιρό o κοινοβουλευτικός χάρτης, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια ουκ ολίγοι βουλευτές αποφάσισαν να διαβούν τον Ρουβίκωνα, αφήνοντας τα κόµµατα µε τα οποία εκλέχθηκαν και προσχωρώντας σε άλλα.

H αρχή έγινε από την περίοδο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ., όταν µετά την υπογραφή του τρίτου Μνηµονίου αποχώρησαν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρµας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μάλιστα η κ. Κωνσταντοπούλου ίδρυσε την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο κ. Βαρουφάκης το ΜέΡΑ25, τα οποία, στη συνέχεια µπήκαν στη Βουλή. Τα µέλη της Αριστερής Πλατφόρµας δηµιούργησαν τη ΛΑΕ, η οποία στις ευρωεκλογές του 2024 συνεργάστηκε µε το κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη. Από τον Σεπτέµβριο του 2015 έως το 2019, όταν είχαµε τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.,

καταγράφηκε µία σειρά από ανεξαρτητοποιήσεις, µεταγραφές αλλά και αποχωρήσεις που οδήγησαν στη διάλυση Κοινοβουλευτικών Οµάδων (ΑΝ.ΕΛ.), αλλά και στη διάλυση και την επανασύστασή τους (Ποτάµι). Ακόµη υπήρξαν και παραιτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Βασιλική Κατριβάνου), οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τους Γιώργο Κυρίτση και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Κατά τη συγκεκριµένη κοινοβουλευτική περίοδο καταγράφηκε και ένα παράδοξο: µια διπλή ανεξαρτητοποίηση. Πρωταγωνίστρια, η εκλεγµένη στη Β’ Πειραιά µε την Ενωση Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόµου, η οποία αποχώρησε από το κόµµα της το 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο αποχώρησε µετά τις εκλογές του 2019 και παρέµεινε ανεξάρτητη µέχρι τη διάλυση της Βουλής.

Στη Νέα ∆ηµοκρατία, η οποία τότε ήταν στην αξιωµατική αντιπολίτευση, καταγράφηκε η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία συγκρούστηκε µε τον Αδωνι Γεωργιάδη. Μετέπειτα η κ. Παπακώστα εντάχθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., αναλαµβάνοντας τηθέση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ακόµη υπήρξαν και προσχωρήσεις βουλευτών, οι οποίοι είχαν εκλεγεί µε το Ποτάµι και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν, επειδή είχαν διαφωνήσει µε τις επιλογές του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο λόγος για τους Ιάσονα Φωτήλα, Κατερίνα Μάρκου -η οποία στη συνέχεια παραιτήθηκε για να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής- και Χάρη Θεοχάρη. Επίσης στο τότε κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είχαν προσχωρήσει ο εκλεγµένος µε την Ενωση Κεντρώων στη Λάρισα Γιώργος Κατσιαντώνης -είχε ανεξαρτητοποιηθεί το 2018- και ο Γιώργος Λαζαρίδης, που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝ.ΕΛ.

Το Κίνηµα Αλλαγής στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 είχε εκλέξει 17 βουλευτές. Ωστόσο µε τη διάλυση της Βουλής το 2019 αριθµούσε 19. Συγκεκριµένα, έκανε τρεις µεταγραφές ανεξαρτήτων, ενώ είχε και µία αποχώρηση, αυτή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος διεγράφη από την αείµνηστη Φώφη Γεννήµατα, καθώς ήταν θετικός στην ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Στο ΚΙΝ.ΑΛ. προσχώρησαν οι εκλεγµένοι µε το Ποτάµι Κώστας Μπαργιώτας και Αχµέτ Ιλχάν, αλλά και ο Γιώργος Καρράς που είχε εκλεγεί µε την Ενωση Κεντρώων.

∆ιάλυση ΑΝ.ΕΛ. – Ποτάµι ξανά

Την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο είχαµε τη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και την πρόσκαιρη διάλυση -στη συνέχεια επανασυστάθηκε έπειτα από καραµπόλες- της Κ.Ο. του Ποταµιού. Αυτό συνέβη την περίοδο της συζήτησης για τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Από τους ΑΝ.ΕΛ. ανεξαρτητοποιήθηκαν η Ελενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, οι οποίοι στη συνέχεια προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2019 διαλύθηκε η Κ.Ο. του Ποταµιού µετά τη διαγραφή του Σπύρου ∆ανέλλη και τις ανεξαρτητοποιήσεις του Γρηγόρη Ψαριανού και του Γιώργου Αµυρά, ωστόσο τον Μάιο του 2019 η Κ.Ο. επανασυστάθηκε µε πέντε βουλευτές, εξαιτίας των παραιτήσεων της Κατερίνας Μάρκου και του Γιώργου Αµυρά.

Και αντικαταστάσεις

Από το 2019 έως το 2023 υπήρξαν δύο διαγραφές βουλευτών της Νέας ∆ηµοκρατίας, δύο αντικαταστάσεις λόγω θανάτου, µία παραίτηση και µία αντικατάσταση λόγω Εκλογοδικείου. Συγκεκριµένα, διεγράφησαν ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Ανδρέας Πάτσης, παραιτήθηκε ο Θέµης Χειµάρρας, τη θέση του οποίου κατέλαβε η Ελένη ΜακρήΘεοδώρου, ενώ στις θέσεις της αποβιωσάσης Μαριέττας Γιαννάκου και του αποβιώσαντος Μανούσου Βολουδάκη βρέθηκαν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Γιάννης Κασσελάκης (θείος του νυν επικεφαλής του Κινήµατος ∆ηµοκρατίας, Στέφανου Κασσελάκη) αντίστοιχα. Τέλος, τη θέση της βουλευτού Κορίνθου Μαριλένας Σούκουλη κατέλαβεο Κώστας Κόλλιας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαµε δύο αντικαταστάσεις λόγω αποφάσεων του Εκλογοδικείου (αντικαταστάθηκαν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τον Παναγιώτη Κουρουµπλή και η Φρόσω Καρασαρλίδου από τον Αγγελο Τόσκα), µία διαγραφή και µία επανένταξη -Παναγιώτης Κουρουµπλής-, µία προσχώρηση η οποία στη συνέχεια έγινε ανεξαρτητοποίηση -Αγγελική Αδαµοπούλου- και µία προσχώρηση (Φωτεινή Μπακαδήµα).

Η µοναδική µεταβολή που καταγράφηκε στο ΠΑΣΟΚ ήταν λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηµατά, τη θέση της οποίας κατέλαβε η Τόνια Αντωνίου.

Τέλος, από το ΜέΡΑ25 ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδαµοπούλου, η βουλευτής Α’ Αθήνας Αγγελική Αδαµοπούλου και η βουλευτής Β’ Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήµα, οι οποίες -όπως προαναφέρθηκε- εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, µε την πρώτη στη συνέχεια να ανεξαρτητοποιείται.

«Εκτός» ο Σαµαράς

Τεκτονικές αλλαγές αντίστοιχες του 2015 έχουν συντελεστεί κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Aπό τη Ν.∆. παραιτήθηκαν δύο βουλευτές (Σπύρος Πνευµατικός και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από την Κωνσταντίνα Καραµπατσώλη και τον ∆ηµήτρη Καλογερόπουλο), τρεις διαγραφές (Αντώνης Σαµαράς, Μάριος Σαλµάς, Λευτέρης Αυγενάκης) και µία επανένταξη (Λευτέρης Αυγενάκης). Μάλιστα, πρώτη φορά στην ιστορία της Ν.∆. διεγράφη ένας πρώην πρωθυπουργός. Ακόµη παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Τασούλας λόγω της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας και αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Αµυρά. Από το ΠΑΣΟΚ διεγράφη ο Μπουρχάν Μπαράν, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται προ των πυλών της επιστροφής του στην Κ.Ο. του κόµµατος.

∆ιάσπαση ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου είχαµε την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από το αξίωµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε το ΠΑΣΟΚ να καταλαµβάνει τη θέση του. Αυτό το γεγονός οφείλεται στις δύο διασπάσεις που υπέστη η Κουµουνδούρου µετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία.

Αρχικά διεγράφησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Οµάδα οι βουλευτές Α’ Αθηνών Νάσος Ηλιόπουλος και ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, Β2 ∆υτικού Τοµέα Αθηνών Εφη Αχτσιόγλου, Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών Θεανώ Φωτίου, Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊµπέκ και Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ. Οι προαναφερθέντες δηµιούργησαν τη Νέα Αριστερά.

Ακολούθως διεγράφη ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αργότερα επανεντάχθηκε, ενώ παραιτήθηκε ο Οθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος αντικαταστάθηκε από την Πόπη Τσαπανίδου.

Επίσης, διεγράφη η βουλευτής Βόρειου Τοµέα, Αθηνά Λινού, ενώ ανεξαρτητοποιήθηκαν ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς και η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ράνια Θρασκιά, που φαίνεται ότι βρίσκονται ένα βήµα πριν από την ένταξή τους στο ΠΑΣΟΚ. Ακολούθησαν οι βουλευτές Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών Ραλλία Χρηστίδου, Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαµα, Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, Πέλλας

Θεοδώρα Τζάκρη, Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης και Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την Ελληνική Λύση διεγράφη από την Κ.Ο. ο βουλευτής Επικρατείας Παύλος Σαράκης.

Από τη Νίκη παραιτήθηκε ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Αποστολάκης και αντικαταστάθηκε από τον Αθανάσιο Ρακοβαλή, ενώ από την Πλεύση Ελευθερίας διεγράφη ο Μιχάλης Χουρδάκης προσχώρησε στο κόµµα Κασσελάκηκαι ανεξαρτητοποιήθηκε η Αρετή Παπαϊωάννου.

Τέλος, από τους Σπαρτιάτες διεγράφησαν, επανεντάχθηκαν και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν αρκετοί βουλευτές. Ο λόγος για τους Χάρη Κατσιβαρδά, Γιώργο Μανούσο, Κωνσταντίνο Φλώρο, Γιάννη ∆ηµητροκάλλη, ∆ιονύση Βαλτογιάννη, Μιχάλη Γαυγιωτάκη, Γιώργο Ασπιώτη.

Κυριακάτικη Απογευματινή