Στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου, που έγινε χθες στη Γρανάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Και έτεινε χείρα βοηθείας στον δοκιμαζόμενο λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), στα θύματα δηλαδή των επιθέσεων που εξαπέλυσαν Αζέροι και Τούρκοι.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας στους Αρμένιους και επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας μας να στηρίξει την Αρμενία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Πασινιάν να επισκεφθεί την Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις αρμενικές Αρχές και έχει εκφράσει επισήμως ετοιμότητα συνδρομής. Κοινώς, έχει λάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις ώστε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες, να αναβαθμιστεί το ζήτημα στα διεθνή fora, ιδίως σε επίπεδο ΕΕ και να υπάρξει συντονισμένη αποστολή ανθρωπιστικών δράσεων.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ Τάσου Οικονομόπουλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας υπερβαίνουν τις τυπικές φιλικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διπλωματίας. Μας συνδέει άλλωστε η ιστορία. Οι Έλληνες πονούν τους αδελφούς Αρμένιους, που υπέστησαν βάρβαρη γενοκτονία από τους Τούρκους, όπως άλλωστε και οι Έλληνες και όλες οι χριστιανικές μειονότητες. «Είναι σχέσεις που έχουν βαθιές ρίζες στην παράδοση και στη γλώσσα. Η Ελλάδα ήταν εξάλλου από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τόσο τη Γενοκτονία στην Αρμενία το 1915 όσο επίσης και την ανεξαρτησία της Αρμενίας», υπενθύμισε ο υπουργός.
Συντονισμός
Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Γεραπετρίτης στάθηκε στο γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξαρχής καταδίκασε αυτή την επίθεση και ενημέρωσε ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή επικοινωνία με τον ομόλογό του ώστε να συντονίζουν τις δράσεις τους και να παρέχεται στη χώρα όποια βοήθεια κρίνει εκείνος ότι είναι αναγκαία. Προφανώς αν η αρμενική κυβέρνηση θελήσει να στείλει εκπατρισθέντες στην Ελλάδα, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εκείνη. Προς το παρόν, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρμένιοι απλώς μας ευχαρίστησαν για την πρόταση.
Οι άνθρωποι αυτοί, όπως είναι λογικό, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, βρίσκονται ακόμα σε αναταραχή και προσπαθούν να δουν αν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεραπετρίτης έχει ζητήσει σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών να κληθεί ο Αρμένιος ομόλογός του προκειμένου να εκθέσει την κατάσταση που υφίσταται αυτήν τη στιγμή στην Αρμενία και συνιστά βαθύτατη προσβολή, ανθρωπιστική και πολιτική.