Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε αύξηση του προϋπολογισμού για τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα», καθώς και μια στροφή σε προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού αντί επιδοτήσεων, σε εκδήλωση του υπουργείου για τα 7 ενεργειακά προγράμματα αξίας ενός δισ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη.
Αναγνώριση του μεγάλου ενδιαφέροντος
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε το υψηλό ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματα, με 40.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» από τις 8 Ιανουαρίου και 75.000 αιτήσεις για συστήματα θέρμανσης και θερμοσίφωνα, εκ των οποίων οι 31.000 αφορούν την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος, η αύξηση του προϋπολογισμού θα επικεντρωθεί στις αντλίες θερμότητας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη επενδύσεων, επισημαίνοντας πως οι πόροι δεν επαρκούν για να καλύψουν τα 4,3 εκατ. σπίτια της χώρας. Ανέφερε επίσης ότι τα επόμενα προγράμματα θα στηρίζουν μακροχρόνιο δανεισμό και ότι ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στην επιδότηση για να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά.
Σχετικά με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι δεν οφείλονται σε έλλειψη πόρων αλλά σε γραφειοκρατία και διαδικασίες της ΕΕ, ενώ στα νέα προγράμματα έχουν γίνει βελτιώσεις.
Μέτρα και προγράμματα
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο θα παρέχει άτοκα δάνεια χωρίς κριτήρια ηλικίας ή εισοδήματος, θα προκηρυχθεί το πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Αναφορικά με τις ενεργειακές ανάγκες των σχολείων, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αναφέρθηκαν σε πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, όπως τα σχολεία και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη μείωση των δημοτικών τελών.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε τη σημασία της πράσινης μετάβασης στον τουρισμό, με προγράμματα που ενισχύουν τον ορεινό τουρισμό και μειώνουν τις επιπτώσεις στον περιβάλλον.
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ που διατέθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση 146.000 κατοικιών και υπογράμμισε τα ενεργά προγράμματα της τρέχουσας περιόδου, όπως και τη συζήτηση στην ΕΕ για το Social Climate Fund για ευάλωτους πολίτες.
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, σημείωσε ότι τα επόμενα προγράμματα θα επικεντρωθούν στις αντλίες θερμότητας, καθώς αυτές συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στην αντινομία μεταξύ της αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο και αντλιών θερμότητας.
Ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, αναφέρθηκε στην εκταμίευση πάνω από 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με προοπτική αύξησης στο 60% μέχρι τον Μάρτιο. Εκτίμησε ότι από τα 36 δισ. του συνολικού προϋπολογισμού έχουν εκταμιευθεί περίπου 11 δισ. ευρώ.
Τα τρέχοντα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το «Εξοικονομώ 2025», το πρόγραμμα για «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα», και την «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων».