ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, όπως λέμε Κίνημα Αλλαγής

Με τη δημιουργία ενός εκλογικού σχήματος, στο οποίο τα δύο κόμματα θα διατηρούν την αυτονομία τους, θα ξαναγίνουν αξιωματική αντιπολίτευση
12:26 - 27 Ιανουαρίου 2025

Προηγούμενο αλλαγής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να προηγηθούν εκλογές δεν θυμόμαστε να υπήρχε στην ιστορία της χώρας. Έγινε το ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Νοεμβρίου του 2024, έπειτα από δύο διασπάσεις της Κουμουνδούρου, με τις Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου να αναλαμβάνουν την ευθύνη να καταστήσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δύο μήνες και κάτι μέρες πέρασαν από τότε και η συζήτηση για το ποιο κόμμα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση ανοίγει και πάλι. Θα παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ή θα περάσει και πάλι στην τρίτη θέση; Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει 31 βουλευτές, ενώ είναι θέμα χρόνου να ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του οι Πέτρος Παππάς και Ράνια Θρασκιά, που υπερψήφισαν τον Τάσο Γιαννίτση, αλλά να επανέλθει και ο Μπουρχάν Μπαράν. Σύνολο δηλαδή 34 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σήμερα 26 βουλευτές και ζητούμενο είναι αν στην πορεία θα δημιουργήσει ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη Νέα Αριστερά, που σήμερα διαθέτει 11 βουλευτές. Σύνολο δηλαδή 37, ενώ τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν και τρεις ακόμα βουλευτές. Η Αθηνά Λινού θα επέστρεφε και… χθες, αν συμφωνούσε ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Σαρακιώτης θα χρειαστεί χρόνο για τις αποφάσεις του, ενώ η Αρετή Παπαϊωάννου, που προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας, είναι άγνωστο τι θα πράξει.

Αν δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά συγκροτήσουν ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν προφανώς περισσότερες πιθανότητες να ξαναγυρίσουν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, που είναι πιθανό να επιστρέψει ξανά στην τρίτη θέση. Πώς όμως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα δημιουργήσουν ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα, από τη στιγμή που ο Αλέξης Χαρίτσης αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του κόμματός του στην Κουμουνδούρου;

Μα, με τη δημιουργία ενός εκλογικού σχήματος στο οποίο τα δύο κόμματα θα διατηρούν την αυτονομία τους, αλλά θα αναστείλουν την εκλογική τους δραστηριότητα, όπως ακριβώς «δίδαξε» η Φώφη Γεννηματά με τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής. Εφόσον μέσα από έντονες διεργασίες -και πιθανόν και με μια μικρή διάσπαση- η Νέα Αριστερά συμφωνήσει ότι στο Λαϊκό Μέτωπο που προτείνει περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου δεν μπορεί παρά να είναι ασφαλώς διατεθειμένη να συζητήσει για το νέο αυτό σχήμα.

ΥΓ: Τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Νέα Αριστερά, πάντως, θεωρούν ότι αυτό είναι το πρώτο μέρος του σχεδίου. Σχέδιο που θα ήθελαν να ολοκληρώνεται με την προεκλογική συμμαχία και με το ΠΑΣΟΚ – πάντα κατά τα πρότυπα του Κινήματος Αλλαγής.

Εφημερίδα Απογευματινή