Ανάσα στους αγρότες με «κόκκινα» δάνεια

Προχωράει η ρύθμιση που αφορά 21.000 παραγωγούς και 700 συνεταιρισμούς. Την είχε αποκαλύψει η «Απογευματινή» από τις 27 Αυγούστου
10:36 - 25 Ιανουαρίου 2025

Ανάσα σε 21.000 αγρότες και περίπου 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, που έχουν παλιά και νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και funds, δίνει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αποσκοπεί στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Η νομοθετική ρύθμιση, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Λύση σε «κόκκινα» δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών

«Δεν χαρίζουμε δάνεια, αλλά δίνουμε δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και “κουρέματα” αλλά και δυνατότητα αναχρηματοδότησης στοιχείων που μπορεί να είναι βιώσιμα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποιώντας ότι η σχετική διάταξη δίνει λύση σε «κόκκινα» δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων, υπό το βάρος των οποίων είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως είχε περιγράψει και μετά τις διαβουλεύσεις με τον αγροτικό κόσμο το περασμένο φθινόπωρο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται

  • η διαγραφή τόκων,
  • η απομείωση του δανείου,
  • η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
  • η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.

Η αποκάλυψη της «Απογευματινής»

Όπως είχε αποκαλύψει και η «Απογευματινή» από τον περασμένο Αύγουστο, η «σεισάχθεια» αφορά αγροτικά χρέη που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ και «φορτώνουν» 17.000 ΑΦΜ από δάνεια αλλά και από τα χρέη των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Μόνο από την Αγροτική Τράπεζα τα µη εξυπηρετούμενα δάνεια αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ (μαζί µε τον εκτοκισμό «εκτοξεύονται» στα 4 δισ. ευρώ). Αυτά τα χρέη παραμένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα περιληφθούν, όπως είχε αποκαλύψει η «Α», στο νομοθέτημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου.

Ενίσχυση αγροτικής οικονομίας

Σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία λειτουργεί ως δαμόκλεια σπάθη για τους αγρότες. Η διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα, ενώ από κυβερνητικής πλευράς θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε αποδέσμευση ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, θα ενισχυθεί η αγροτική οικονομία και θα διατηρηθεί αρραγής ο κοινωνικός ιστός.

Τον πρώτο λόγο θα έχει ο εκκαθαριστής, ο οποίος θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μία περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.

«Τα ζητήματα για τον αγροτικό κόσμο δεν προέκυψαν τα τελευταία πέντε χρόνια, τα παλιά αγροτικά χρέη, τα αγροτικά “κόκκινα” δάνεια. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι οι πρακτικές του άκρατου δανεισμού στη λογική “δανεικά και αγύριστα” μάλλον επί δικών σας ημερών ξεκίνησαν», επισήμανε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος με ερώτησή του για το Αγροτικό προκάλεσε τη συζήτηση κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Εφημερίδα Απογευματινή