Στις 31 Ιανουαρίου η επόμενη ψηφοφορία για ΠτΔ – 160 ψήφους έλαβε ο Κ. Τασούλας

Αναλυτικά πώς ψήφισαν τα κόμματα. Ποιοι ψήφισαν τον Τ. Γιαννίτση (34), την Λ. Κατσέλη (34) και τον Κ. Κυριακού (40)
11:05 - 25 Ιανουαρίου 2025

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη κατά σειρά από τις πέντε -κατ’ ανώτατο όριο- ψηφοφορίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, χωρίς να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι ψήφοι για την εκλογή. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την 31η Ιανουαρίου.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 297 βουλευτές ενώ τρεις ήταν απόντες. Η πρόταση της κυβέρνησης – Κωνσταντίνος Τασούλας – δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που απαιτούνται και έτσι η ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε πέντε μέρες, όπου και εκεί χρειάζονται 200 ψήφους. Έτσι λοιπόν η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου. Ο κ. Τασούλας ψηφίστηκε από την Κ.Ο της ΝΔ, καθώς και από τον πρώην πρωθυπουργό και ανεξάρτητο βουλευτή Αντώνη Σαμαρά, τους επίσης ανεξάρτητους Μάριο Σαλμά, Παύλο Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά.

Ο Τάσος Γιαννίτσης ψηφίστηκε από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές Πέτρο Παππά, Μπουρχάν Μπαράν, Ράνια Θρασκιά, λαμβάνοντας συνολικά 34 ψήφους. Η Λούκα Κατσέλη ψηφίστηκε από τις Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, και από τους ανεξάρτητους βουλευτές Αθηνά Λινού, Γιάννη Σαρακιώτη (40 ψήφοι).

Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ (21 βουλευτές), η Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), οι Σπαρτιάτες (5 βουλευτές), οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου), ο Ευάγγελος Αποστολάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας).

Ο Κωνσταντίνος Κυριακού ψηφίστηκε από την Κ.Ο της Νίκης, και τους ανεξάρτητους βουλευτές Κωνσταντίνο Φλώρο, Γιάννη Δημητροκάλη, Γιώργος Μανούσος, Διονύσης Βαλτογιάννης».

Με επιστολική ψήφο ψήφισαν υπέρ του Κωνσταντίνου Τασούλα η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, ο επίσης βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Ταγαράς, ο επίσης βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ του Τάσου Γιαννίτση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο βουλευτής Επικρατείας της Νίκης Κωνσταντίνος Ρακοβαλής, ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Διαμαντής Καραναστάσης – τάχθηκε υπέρ του παρών-, η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου τάχθηκε υπέρ της Λούκας Κατσέλη και τέλος ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας που τάχθηκε υπέρ του «παρών».

Σημειώνεται πως η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε πέντε μέρες και ειδικότερα την Παρασκευή 31/1 και ώρα 10:00 το πρωί, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης.

Αναλυτικά πώς ψήφισαν τα κόμματα

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 297 βουλευτές και έλαβαν -Κώστας Τασούλας (προτεινόμενος από ΝΔ): 160 -Λούκα Κατσέλη (προτεινόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, υποστηριζόμενη από Νέα Αριστερά): 40 -Τάσος Γιαννίτσης (προτεινόμενος από ΠΑΣΟΚ): 34 -Κώστας Κυριακού (προτεινόμενος από Νίκη): 14 -Παρών: 49.

Τον Κ. Τασούλα ψήφισαν η ΝΔ (156 βουλευτές), ο Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), ο (ανεξάρτητος προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες) Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ο Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση.

Την Λ. Κατσέλη ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ (26 βουλευτές), η Νέα Αριστερά (11 βουλευτές), η Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από Πλεύση Ελευθερίας).

Τον Τ. Γιαννίτση ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (31 βουλευτές) και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ). Τον Κ. Κυριακού ψήφισαν η Νίκη (10 βουλευτές), οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Κώστας Φλώρος.

Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ (21 βουλευτές), η Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), οι Σπαρτιάτες (5 βουλευτές), οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου), ο Ευάγγελος Αποστολάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας).

Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας).

Οι ψηφοφορίες στη Βουλή και οι απαιτούμενες ψήφοι

Με βάση την τελευταία Συνταγματική αναθεώρηση, του 2020, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 θετικές ψήφοι). Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία (200 θετικές ψήφοι), η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά έπειτα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών 180 «ναι».

Εάν δεν βγει «λευκός» καπνός στην τρίτη ψηφοφορία, τώρα έχουμε νέα διαδικασία έπειτα από πέντε μέρες, όπου εκεί εκλέγεται Πρόεδρος, το πρόσωπο που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 θετικές ψήφοι). Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία ούτε και σε αυτή την περίπτωση τότε έχουμε νέα επανάληψη της διαδικασίας ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Τι ισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας

Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην  προηγούμενη ψηφοφορία.

Ο Κανονισμός της Βουλής

Όπως τονίζεται στον Κανονισμό της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη σ’ αυτήν ημερομηνία ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος. Σημειώνεται ότι της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. H Boυλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπoρoύν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. H oνoμαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με oνoμαστική κλήση. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όπoιoς συγκεντρώσει την κατά το άρθρο 32 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος πλειοψηφία.

Πώς θα κινηθούν οι ψήφοι των κομμάτων

Όπως όλα δείχνουν ο Κωνσταντίνος Τασούλας, θα ψηφιστεί από την Κ.Ο της ΝΔ, ενώ πρόκειται να τον στηρίξουν με την ψήφο τους, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες, που προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί και σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θα ψηφιστεί από τρεις πρώην βουλευτές των «Σπαρτιατών». Πρόκειται για τους Χάρη Κατσιβαρδά, Γιώργο Ασπιώτη και Μιχαήλ Γαυγιωτάκη.

O Τάσος Γιαννίτσης, αναμένεται να ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς και από τους ανεξάρτητους Μπουρχάν Μπαράν και Πέτρο Παππά. Την ίδια στιγμή, η Λούκα Κατσέλη θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και των ανεξάρτητων βουλευτών Γιάννη Σαρακιώτη, Αθηνάς Λινού και Αρετής Παπαϊωάννου. Η Κ.Ο της Νίκης θα στηρίξει τον Κώστα Κυριακού, ενώ πιθανότατα την ίδια επιλογή θα κάνουν και οι «Σπαρτιάτες». Επίσης η «Πλεύση Ελευθερίας» δεν αποκλείεται να επιλέξει το «παρών». Τέλος άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης».

Σημειώνεται ότι από τη σημερινή ψηφοφορία θα απουσιάζει ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής εισήχθη στο νοσοκομείο, εκτάκτως, και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα μέσω ανάρτησής του έκανε γνωστό ότι εάν ήταν παρών στην ψηφοφορία θα ψήφιζε τη Λούκα Κατσέλη.

Αυτοί που δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους

Στο μεταξύ υπάρχουν και οι άγνωστοι Χ της διαδικασίας. Όλοι τους ανήκουν στη δεξαμενή των ανεξάρτητων. Πρόκειται για τον βουλευτή Επικρατείας Παύλο Σαράκη, τον βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο, καθώς και τους βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τον Στέφανο Κασσελάκη, στη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατίας. Για τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ταχθούν υπέρ του «παρών». Τέλος ασαφής παραμένει η στάση που θα κρατήσουν ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, o Μιχάλης Χουρδάκης και η Ράνια Θρασκιά.