«Ένας ακόμα επιχειρηματικός κολοσσός δείχνει την εμπιστοσύνη του στην προοπτική της χώρας μας, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης, που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα αντίστοιχου διαγωνισμού του 2014. Πρόκειται για την αμερικανική εταιρεία Chevron, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων», επεσήμανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Μετά την Exxon Mobil και η Chevron
«Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας η Exxon Mobil, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών και ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης». «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται την εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρείας και θα προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα στην έκδοση της σχετικής απόφασης, η οποία θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών. Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων καταθέτει σήμερα τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «αναμένουμε σημαντικές θετικές συνέπειες για την επιτυχία της προσπάθειας εντοπισμού οικονομικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς στις υπάρχουσες περιοχές έρευνας προστίθενται επιπλέον περίπου 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για εξερεύνηση (αύξηση κατά 25% των ενεργών περιοχών προς εξερεύνηση), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να εντοπιστούν ακόμα περισσότεροι στόχοι ενδιαφέροντος. Επιπλέον, προστίθεται ένας ακόμα επενδυτής σε ρόλο διαχειριστή, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εκτελεστούν περισσότερες εξερευνητικές γεωτρήσεις, που απαιτούνται για την επιτυχία των ερευνών. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ωρίμανση της αγοράς στο τομέα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων της Ελλάδος, καθώς αυξάνεται ποιοτικά το επίπεδο των ερευνών, ενισχύονται οι εμπορικές προοπτικές και επιλογές των επενδυτών στη χώρα μας και ενδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας αγοράς».
Τι είπε ο Σκυλακάκης για τοι ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το επενδυτικό ενδιαφέρον μίας ακόμη εταιρείας παγκοσμίου κύρους, όπως η αμερικανική Chevron, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην κυβέρνησή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνη Στεφάτο, και στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη, και καθώς και στις ομάδες τους, για τη συστηματική και συνεπή εργασία τους για να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα».
Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις στην Κύπρο
Όπως δημοσιεύθηκε σήμερα στην «Απογευματινή» την περαιτέρω αναβάθμιση της Λευκωσίας και σε στρατηγικό ενεργειακό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο σηματοδοτεί η επανέναρξη γεωτρήσεων από τις εταιρείες Exxon Mobil και Qatar Energy, στο «οικόπεδο 5» της κυπριακής ΑΟΖ. Οι έρευνες του γεωτρύπανου «Valaris 9», σύμφωνα με τις δύο NAVTEX που εκδόθηκαν από τον σταθμό της Λάρνακας, ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 19 Ιουνίου. Το γεγονός ότι η επανέναρξη των γεωτρήσεων από τους δύο πετρελαϊκούς γίγαντες αποφασίστηκε σε μια περίοδο που οι έρευνες γίνονται με φειδώ -λόγω και του μεγάλου κόστους- αποδεικνύει πως υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου.
Η πραγματοποίηση της γεώτρησης από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό εκτιμάται πως «φρενάρει» τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, αν και δεν αποκλείεται να αντιδράσει στέλνοντας δικά της ερευνητικά σε άλλο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ – όπως έχει πράξει και κατά το παρελθόν. Θυμίζουμε πως πρόγραμμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ με την Αίγυπτο έχει προκαλέσει πολλάκις την αντίδραση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, καθώς στοχεύουν στο «πάγωμα» κάθε ερευνητικής δραστηριότητας και γεωτρήσεων από τη Λευκωσία στην περιοχή και διεκδικούν ευθέως τμήμα ακόμη και της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.
Σε κάθε περίπτωση, και στις δύο NAVTEX που εκδόθηκαν από τις Αρχές της Λευκωσίας, καθίσταται σαφές πως θα υπάρχουν επιπτώσεις σε περίπτωση παρεμπόδισης των εργασιών καθώς επιβάλλεται ζώνη απαγόρευσης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας γύρω από το γεωτρύπανο «Valaris 9». Παράλληλα, υπάρχει και η προειδοποίηση πως οποιαδήποτε παραβίαση θα συνιστά «ποινικό αδίκημα βάσει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του 1982». Η επανέναρξη των εργασιών στο «οικόπεδο 5» πάντως έρχεται μετά και τις στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφθηκαν μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέλιξη που επίσης έχει εξοργίσει τη γείτονα και μάλιστα πριν από την προγραμματισμένη από τον ΟΗΕ σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.