Διπλωμάτες στην «Α»: «Η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας δεν αλλάζει»

Τα πλεονεκτήματα της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο επισημαίνουν στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» έγκριτοι διπλωμάτες
21:45 - 19 Ιανουαρίου 2025
EPA

Αύριο ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται για δεύτερη φορά «πλανητάρχης» και γίνεται ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.Μοιραία ο πλανήτης έχει στραμμένη την προσοχή του στην Ουάσινγκτον, καθώς αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα θητεία Τραμπ θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές εντός κι εκτός συνόρων.

Μένει να φανεί ποιο θα είναι το μέλλον των εν εξελίξει πολέμων και του ανθρωπιστικού δράματος των αμάχων, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να επιχειρεί ήδη να πιστωθεί την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα, πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για τις αγορές της ενέργειας ανάλογα με την έκβαση του ρωσοουκρανικού πολέμου και φυσικά πώς θα επηρεαστούν τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ευρώπη, όπου η τράπουλα ανακατεύεται διαρκώς και τα υπερσυντηρητικά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Ως προς τα καθ’ ημάς, στην Ελλάδα επικρατεί αισιοδοξία.

Η «Κυριακάτικη Απογευματινή» συνομίλησε με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα και από την Ουάσινγκτον και μεταφέρει αποκλειστικά τις εκτιμήσεις, το κλίμα και τις προσδοκίες τους για τη νέα εποχή Τραμπ.

«Eύκολη η δουλειά μας»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Α», οι Ελληνες αξιωματούχοι περιμένουν να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα η νέα αμερικανική κυβέρνηση ώστε να προγραμματίσουν τις (απαραίτητες) επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους τους. Σε κάθε προεδρία έχει σημασία το ποιος τοποθετείται ως υπεύθυνος για τα θέματά μας. Κατά την προηγούμενη θητεία Τραμπ, είχαμε την τύχη να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών ο Μάικ Πομπέο. Τώρα φαίνεται πως ο Μάρκο Ρούμπιο θα αντιμετωπίσει τη χώρα μας όπως της αναλογεί. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι κ. Μενέντεζ και Ρούμπιο είχαν πρωτοστατήσει στην πρωτοβουλία για τον East Med, που αποτελούσε τη βάση της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα και την Κύπρο να έχουν κεντρικό ρόλο ως πυλώνες σταθερότητας που διασφαλίζουν την αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Μολονότι το έργο «πάγωσε», θεωρητικά για οικονομικούς λόγους, το συμμαχικό σχήμα παγιώθηκε. Επίσης, δύο χρόνια αργότερα, ο Μ. Ρούμπιο με τον φιλέλληνα Ρ. Μενέντεζ κατέθεσαν από κοινού κείμενο για την «Αμερικανο-Ελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία», το οποίο συμπεριλήφθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του 2022, κατόπιν συμφωνίας των ∆ημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Το κείμενο περιείχε και μια παραίνεση για την πώληση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα και την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. «Αυτή η διακομματική νομοθεσία θα συνεχίσει να ενισχύει την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωνε ο τότε γερουσιαστής –οσονούπω επικεφαλής του State Department- Μ.Ρούμπιο. Επομένως, υπάρχει προηγούμενο. Αυτή τη φορά ξέρουμε πού βαδίζουμε και έχοντας στη «φαρέτρα» μας την ιστορική αμυντική συμφωνία MDCA, τη σύμπραξη δυνάμεων σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, οικονομικά και εμπορικά deals να «τρέχουν», επενδύσεις στα σκαριά,εκπαιδευτικές συνεργασίες και καλές διπλωματικές σχέσεις, οι εκτιμήσεις είναι ευοίωνες.

 

Στη «φαρέτρα» μας η αμυντική συμφωνία MDCA, η σύμπραξη δυνάμεων σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, deals, εκπαιδευτικές συνεργασίες και καλές διπλωματικές σχέσεις

 

Αμερικανοί διπλωμάτες, με τους οποίους συνομιλήσαμε, κατάφεραν να συνοψίσουν σε μια φράση την πρόβλεψή τους για το μέλλον. Στην ερώτηση αν οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ θα διατηρηθούν στο άριστο επίπεδο που είναι σήμερα και επί Τραμπ, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Η σχέση των δύο χωρών είναι στρατηγική. Αυτό δεν θα αλλάξει, γι’ αυτό κι εμείς (ως διπλωμάτες) χαιρόμαστε. ∆ιότι η δουλειά μας είναι εύκολη».

Έρχεται η Γκίλφοϊλ

Αύριο λήγει και επισήμως η επιτυχημένη θητεία του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη. Πληροφορίες της «Κυριακάτικης Α» θέλουν το «παιδί από τον Πλάτανο»-όπως επιθυμεί ο ίδιος να τον θυμούνται στην Ελλάδα- να μοιράζεται στο εξής τον χρόνο του μεταξύ της Φλόριντα και της χώρας μας. Ως προς τη διάδοχό του, εκκρεμεί η ακρόαση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ώστε να αναλάβει μετά τα νέα της καθήκοντα. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, η κ. Γκίλφοϊλ αναμένεται στην Ελλάδα περί τις αρχές του Ιουνίου, με τους διπλωμάτες της πρεσβείας να περιμένουν με δημιουργικό ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί της για την περαιτέρω προώθηση των διμερών μας σχέσεων.