Γιαννίτσης ή Κατσέλη για το… αργυρό μετάλλιο

Αδυναμία συγκρότησης «κοινού μετώπου» στην Κεντροαριστερά, στην πρόταση για Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας – Αναβρασμός για τη στάση της Νέας Αριστεράς – Πώς θα κατανεμηθούν οι ψήφοι
20:30 - 19 Ιανουαρίου 2025

∆ύο υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με εντελώς διαφορετική κουλτούρα και ύφος, ο Τάσος Γιαννίτσης και η Λούκα Κατσέλη, θα ανταγωνιστούν για το… αργυρό μετάλλιο στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της ∆ημοκρατίας. Ο κ. Γιαννίτσης αποτελεί την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη και η κ. Κατσέλη την πρόταση του κ. Φάμελλου, με το ενδιαφέρον να έγκειται στο τι κρύβεται πίσω από τις δύο υποψηφιότητες, αλλά και στις πολιτικές παρενέργειες που προκαλούν.
Κατ’ αρχάς, φάνηκε η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, αδυναμία που εν πολλοίς οφείλεται στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ να αναζητήσει πεδίο συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπήκε σε καμία συζήτηση και πολύ περισσότερο σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για κοινό υποψήφιο.

 

Οι διαθέσεις του είχαν φανεί εξαρχής από τον τρόπο που αντιμετώπισε την πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς να προτείνει τον Χρήστο Ράμμο, προκειμένου, έτσι, να δημιουργούνταν -μέσω τηςκοινής υποψηφιότητας- ένα μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αρνήθηκε απλώς τη σκέψη, αλλά και τη φιλοσοφία που τη συνόδευε,θεωρώντας ότι με τα θεσμικά ζητήματα δεν μπορεί να γίνονται παιχνίδια. Αφού περίμενε μήπως ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε κάποια προοδευτική υποψηφιότητα, π.χ. τον Ευάγγελο Βενιζέλο, o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στην περίπτωση του κ. Γιαννίτση. Η επιλογή αυτή έχει έναν ισχυρό συμβολισμό στον χώρο του Κέντρου, καθώς ο πρώην υπουργός έχει ένα πολύ ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, αλλά και ταύτιση με την περίοδο του Κώστα Σημίτη. Στον αντίποδα, ο κ. Φάμελλος επέλεξε τη Λούκα Κατσέλη, ένα πρόσωπο με πιο λαϊκά χαρακτηριστικά, που παρότι προέρχεται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, απευθύνεται και στα ακροατήρια της Αριστεράς, ενώ είναι ταυτισμένη με τον νόμο για την προστασία των δανειοληπτών. Η πρόταση, ωστόσο, δεν διεμβόλισε το ΠΑΣΟΚ, που ήτανκαι ο στόχος του κ. Φάμελλου, καθώς ουδέποτε έπαιξε το σενάριο να στηρίξει η Χαριλάου Τρικούπη την υποψηφιότητά της.

 

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν οι έξι βουλευτές που είναι κοντά στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη

 

Εν προκειμένω, το ενδιαφέρον στρέφεται στη Νέα Αριστερά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως επικρατεί μεγάλος αναβρασμός για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα. Ο Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζεται απολύτως θετικός στην ψήφισή της, ενώ με πολύ κολακευτικά λόγια μίλησε (Αction 24) και η Εφη Αχτσιόγλου. Αντιθέτως, ηχηρές ενστάσεις στην προοπτική αυτή έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και κατά πληροφορίες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Πίσω, όμως, από τη διαφωνία στο πρόσωπο της κ. Κατσέλη κρύβονται οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς σε σχέση με την προοπτική της εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, από τις 11 ψήφους της Νέας Αριστεράς και των έξι βουλευτών που είναι κοντά στο Κίνημα ∆ημοκρατίας θα εξαρτηθεί αν θα είναι δεύτερη η Λούκα Κατσέλη ή ο Τάσος Γιαννίτσης.

 

Το ΠΑΣΟΚ έχει 31 βουλευτές και σε αυτούς θα προστεθούν οι ψήφοι του Μπαράν Μπουρχάν, του Πέτρου Παππά και πιθανότατα της Ράνιας Θρασκιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 26 βουλευτές, σε αυτούς θα προστεθούν o Γιάννης Σαρακιώτης, η Αθηνά Λινού, η Αρετή Παπαϊωάννου, αλλά και ο Μιχάλης Χουρδάκης. Ερωτηματικό αποτελούν οι περιπτώσεις των έξι βουλευτών που είναι κοντά στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή του Ευάγγελου Απστολάκη, της Θεοδώρας Τζάκρη, του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, της Γιώτας Πούλου, της Ραλλίας Χρηστίδου και της Κυριακής Μάλαμα.