Μαρινάκης: Η Ελλάδα πρότυπο σταθερότητας – Τα «αυτογκολ» του ΠΑΣΟΚ

«Η συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανατραπεί καθώς είναι πλέον ισχυρή και θεωρείται ζωτικής σημασίας»
16:08 - 18 Ιανουαρίου 2025

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ με μια εντελώς διαφορετική κατάσταση σε σχέση με την πρώτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η Ελλάδα πλέον παρουσιάζει μια εικόνα σταθερότητας και προόδου, μετά από δύσκολες περιόδους, ενώ κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ η χώρα βρισκόταν σε μια φάση έντονων διαπραγματεύσεων και οικονομικής αβεβαιότητας. Η χώρα έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την αμυντική και διπλωματική της ισχύ, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διεθνές επίπεδο, κάτι που είχε αλλάξει σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Μαρινάκης: Η Ελλάδα αναδύεται ισχυρότερη κατά τη δεύτερη θητεία Τραμπ

Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέντευξή του στον Real FM, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι, σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ, που συνέπεσαν με την περίοδο των δύσκολων διαπραγματεύσεων και της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα σήμερα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο και είναι πρότυπο σταθερότητας και ανάπτυξης σε έναν κόσμο και μια Ευρώπη γεμάτη αβεβαιότητα και ταραχές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις και τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η Ελλάδα έχει καταφέρει να ενισχυθεί σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο. Ειδικότερα, η χώρα πρωταγωνιστεί πλέον σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων της και αναδεικνύοντας την ισχύ της στην περιοχή.

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι, ενώ πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα ήταν μια χώρα με περιορισμένη αμυντική και διπλωματική επιρροή, σήμερα οι αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες δείχνουν την αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανατραπεί, παρά τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η συνεργασία αυτή είναι πλέον ισχυρή και θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας στην περιοχή.

Αναφορικά με τις αμυντικές συμφωνίες με την Κύπρο, ο κ. Μαρινάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την ακύρωσή τους από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, προσθέτοντας ότι η στρατηγική συνεργασία θα συνεχιστεί και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί ταχύτερα, τονίζοντας πως σύμφωνα με την έκθεση του Μάριο Ντράγκι, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει την πολιτική και οικονομική της αντίδραση, καθώς οι προηγούμενοι ρυθμοί δεν είναι πλέον εφικτοί. Σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια ενιαία στάση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος και ότι η συνεργασία και η συνεννόηση είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας στην παγκόσμια σκηνή.

Τα «αυτογκόλ» του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με την πολιτική σκηνή της Ελλάδας και τη δυνατότητα συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι είναι πολύ πρώιμο να γίνει τέτοια συζήτηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το κόμμα έκανε «δύο κορυφαία πολιτικά αυτογκόλ», τα οποία, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δημιουργούν σημαντική σύγχυση στον πολιτικό λόγο.

Το πρώτο «αυτογκόλ» σχετίζεται με τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, επεσήμανε ότι οι συνομιλητές του για μελλοντική συγκυβέρνηση προέρχονται από κόμματα αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παύλος Πολάκης, οι οποίοι κατά το παρελθόν υποστήριζαν σκληρές θέσεις, όπως η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε την αντίφαση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, από τη μία πλευρά, δείχνει να συνομιλεί με δυνάμεις της αριστεράς που βρίσκονται πολύ μακριά από τις θέσεις της ΝΔ, και από την άλλη κάνει λόγο για μια πιο «ενωτική» και «μεταρρυθμιστική» στάση.

Το δεύτερο «αυτογκόλ» του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ήταν η πρόταση του κόμματος για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρώην υπουργό Εργασίας, Γιώργο Γιαννίτση, ο οποίος είχε στο παρελθόν προτείνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες είχαν αντιμετωπιστεί με σφοδρή αντίθεση από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε ότι η πρόταση αυτή φέρνει στην επιφάνεια τις αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει την ανάγκη του κόμματος να κάνει αυτοκριτική για την πορεία του στο παρελθόν.

Συνοψίζοντας, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι οι αντιφάσεις και η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, σκοπεύει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να καταστεί πιο ισχυρή, παρέχοντας λιγότερα προβλήματα στους πολίτες και προωθώντας τη σταθερότητα στην οικονομία και την κοινωνία.

Τι ανέφερε για την υποψηφιότητα Τασούλα ως ΠτΔ

Όσο αναφορά το ζήτημα των ημερών, δηλάδη την πρόταση για Προέδρου τη Δημοκρατίας του κ. Τασούλα, τόνισε ότι η αξιολόγηση θα γίνει βάσει της θητείας του στο θεσμικό αυτό αξίωμα. Επεσήμανε ότι οποιαδήποτε κριτική κατά του Τασούλα βασίζεται σε παρωχημένες αντιλήψεις και ταμπέλες που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι κανένα σοβαρό πολιτικό επιχείρημα δεν έχει παρουσιαστεί κατά της υποψηφιότητας του Κώστα Τασούλα και ότι υπάρχουν και άλλες συναινετικές προσωπικότητες με κύρος, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο στην κεντροδεξιά όσο και στην κεντροαριστερά. Σημείωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει επιδείξει έμπρακτα την ικανότητά της να προτείνει άξια πρόσωπα για σημαντικούς θεσμικούς ρόλους.