Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε το πρωί του Σαββάτου σε εκπομπή του Mega για την επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης όσον αφορά στην προεδρία της Δημοκρατίας.
«Ο κος Τασούλας είναι ένας σοβαρός πολιτικός, μετρημένος, με ιδιαίτερο χιούμορ, ο οποίος κατάφερε σε μία δύσκολη εποχή κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος να το διευθύνει και να το συντονίσει αξιοπρεπώς, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στο κοινοβούλιο», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας. Και στη συνέχεια τόνισε ότι: «Όπως ίσχυε ο νόμος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή αν δεν μπορέσει να εκλεγεί διαλύεται η Βουλή και πηγαίνουμε σε εκλογές, αυτό χρησιμοποιήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκβιαστικά προς την εκάστοτε κυβέρνηση και οδήγησε σε διάλυση της Βουλής και πολιτική αστάθεια. Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο. Δεν ισχύει αυτό το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από την αντίθετη παράταξη».
Κικίλιας: «Δεν μπορεί να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων όταν υπηρετούνται οι ανάγκες της κοινωνίας»
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Άρα, νομίζω, ότι στην μεταπολίτευση κάναμε την ανάγκη φιλοτιμία, επειδή ξέραμε ότι αν δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι, τότε οδηγούμαστε σε εξελίξεις, διαλύεται η Βουλή, και έτσι λειτουργούσαμε με εκβιαστικό τρόπο. Θεωρώ ότι σωστά άλλαξε αυτό και μετά από σειρά εκλογών, με 200, 181 και μετά 151 ψήφους, μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Βλέπετε ότι οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης προέρχονται από το κέντρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σοφία υπηρετεί -και αυτό είναι πολύ έξυπνο πολιτικά κατά την άποψή μου- αυτό το οποίο συνέταξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη διακήρυξή μας το ’74 και κοιτάξτε πόσο επίκαιρο είναι μέχρι σήμερα. Εμείς πάντα λέγαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων όταν υπηρετούνται οι ανάγκες της κοινωνίας, και πάντα μιλούσαμε για αμφίπλευρη διεύρυνση και για δυνατότητα να εκφράζουμε αυτό λέει και το Σύνταγμά μας».