Πίσω… ολοταχώς στο ΠΑΣΟΚ μετά τη «φωτιά» που άναψαν οι δηλώσεις περί συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Τρικούπη προκάλεσαν εσωκομματική «φουρτούνα» - Τί δηλώνουν Τσουκαλάς και Δουδωνής μετά τις αντιδράσεις
14:29 - 18 Ιανουαρίου 2025
ΠΑΣΟΚ,

Κορυφαία στελέχη της Τρικούπη επιχειρούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το «χάος» που προκάλεσαν Ανδρουλάκης, Γερουλάνος και Κατρίνης με τις δηλώσεις τους περί συνεργασίας με κόμματα της Αριστεράς.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ «έχουμε την αυτόνομη πορεία μας. Η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς λαμβάνει χώρα μέσα στο ΠΑΣΟΚ που ο στόχος μας είναι ως ΠΑΣΟΚ με την αμφίπλευρη διεύρυνση να καλύψουμε τα όρια από την Αριστερά και ως το Κέντρο. Απευθυνόμαστε και σε κάθε πολίτη – όποια επιλογή και αν έκανε – και να ψήφισε και Νέα Δημοκρατία, αρκεί να επιθυμεί ένα δίκαιο και επαρκές κράτος που θα διαχέει τους επενδυτικούς πόρους».

Με ανάρτησή του, ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη Παναγιώτης Δουδωνής ανέφερε: «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μίλησε ποτέ για συμπόρευση με κανένα κόμμα από όσα αναφέρονται. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη, θα συμπορευθεί μόνο με τους σοβαρούς για το καλό του τόπου. Ο κ. Μητσοτάκης ας βρει άλλα κόλπα για να εξηγήσει και να δικαιολογήσει τις μονοκρατορικές επιλογές του».

Η «φωτιά» που άναψαν οι δηλώσεις Ανδρουλάκη – Γερουλάνου και Κατρίνη 

Την πρώτη σπίθα άναψε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για συγκυβέρνηση με ΝΔ, όμως εξήγησε ότι αν το ΠΑΣΟΚ έρθει πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, τότε θα αναζητήσει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Η σχετική δήλωση Ανδρουλάκη στο 7:44′

Τη σκυτάλη πήρε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Παρασκευής, ρωτήθηκε αν το κυβερνητικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ περνάει μέσα από συνεργασίες με κόμματα που βρίσκονται αριστερότερα απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση -και αυτό το εκπροσώπησα και ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- η οποία όμως έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, μεταρρυθμιστικό, εθνικό, πατριωτικό εννοώ. Ένα πρόσημο το οποίο συνάδει με τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ». Στη συνέχεια ο κ. Γερουλάνος ρωτήθηκε και για το αν θα χωρούσαν όλοι σε αυτό, δηλαδή οι κ.κ. Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου και Φάμελλος. Και τόνισε μιλώντας στο Action 24: «Θα χωρούσαν όσοι ασπάζονται ένα τέτοιο κλίμα, πολιτικό αν θέλετε διακύβευμα. Βεβαίως χωράνε όλοι. Ο καθένας εκεί που του αρμόζει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχουν στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Μιχάλης Κατρίνης, υποστηρίζοντας με συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει «ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά».

Ντόμινο αντιδράσεων από στελέχη

Απέναντι σε όποια συζήτηση για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται πάντως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου. «Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%», δήλωσε και κάλεσε «να επιστρέψουν στο σπίτι τους» όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για την Κουμουνδούρου τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάννη Βαρουφάκη», και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει την προσωπική του φίλη, Λούκα Κατσέλη «που είναι από τα στελέχη που φοβήθηκαν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας ότι αυτό έγινε από πολλούς τα χρόνια της κρίσης.

 

Μεϊμάρογλου κατά Γερουλάνου και Κατρίνη

Την αντίθεσή του με δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας με κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά εκφράζει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Γιάννης Μεϊμάρογλου.

«Πληροφορούμαι με κατάπληξη τις δηλώσεις βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί ύπαρξης σχεδίου κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και άλλα κόμματα που προήλθαν από τις διασπάσεις του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις αυτές ουδέποτε έχουν συζητηθεί στα εκλεγμένα από το Συνέδριο όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ΚΠΕ και ΠΣ) και δεν απηχούν παρά τις προσωπικές επιθυμίες εκείνων που τις εκφράζουν», διευκρινίζει ο κ. Μεϊμάρογλου που στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στήριξε την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.

Με τη δήλωσή του, που έκανε προφανώς με αφορμή τις δημόσιες παρεμβάσεις του Παύλου Γερουλάνου και του Μιχάλη Κατρίνη, ο κ. Μεϊμάρογλου επισημαίνει ότι «σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων, τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος και δίνουν ρόλο και υπόσταση στα κόμματα της Αριστεράς, δυόμισι χρόνια πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές» και υπογραμμίζει: «Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που γίνονται οι δηλώσεις αυτές, στελέχη των κομμάτων αυτών επιχειρούν να απαξιώσουν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επικείμενη προεδρική εκλογή. Σταθερή πολιτική απόφαση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αποκλειστικά, η προβολή της εναλλακτικής του πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας και η διεκδίκηση της νίκης στις εθνικές εκλογές”.

Αιχμές και από Διαμαντοπούλου για συνεργασίες

Η Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε με νόημα πως το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται να κάνει σενάρια με ποιον θα κυβερνήσει το 2027 καθώς «και η συζήτηση για τον πρόεδρο και η συζήτηση για τις συνεργασίες γυρίζει στο 1980, ενώ είμαστε στον 21ο αιώνα». «Το ΠΑΣΟΚ και όποιο στέλεχός του θέλει να μιλήσει για το μέλλον – και αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική – να μιλήσουμε για το πού θέλουμε να είναι η χώρα 2,5 χρόνια μετά». «Προοδευτικό κόμμα είναι αυτό που μπορεί να βλέπει την πραγματικότητα του αύριο. Να μιλήσει για τις τεράστιες ανισότητες που μπορεί να φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αύριο».

Μαργαρίτης: Το ΠΑΣΟΚ να μην γίνει συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ

Θέση στη συζήτηση πήρε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Μαργαργίτης γράφοντας στα social media.

“ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ.

Δέχτηκα αμέτρητες επιθέσεις για την άποψη μου περί κοινής υποψηφιότητας της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την θέση ΠτΔ. Πριν μερικούς μήνες είχε δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις ο Χάρης Δούκας με τις αναφορές του στην πληθυντική Αριστερά. Πριν ένα χρόνο τα άκουσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης για την συμμετοχή του στην εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ με Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα. Πρόσφατα πυρά δέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει στο μέλλον κυβέρνηση με την ΝΔ αλλά θα αναζητήσει άλλες συμμαχίες. Τώρα δέχονται επιθέσεις ο Γερουλάνος και ο Κατερίνης. Μαξίμου και ακροκεντρώοι στην αυστηρή επίπληξη για τις συμμαχίες προς τα Αριστερά.

Οι ακροκεντρώοι μάλιστα βρήκαν ευκαιρία σε αυτή την κριτική να ξεπεράσουν την κατήφεια τους για την επιλογή Τασούλα στη θέση ΠτΔ και να επιστρέψουν στο μαντρί του Κυριάκου. Το ΔΟΓΜΑ θέλει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όχι μία ηγεμονική δύναμη της προοδευτικής αλλαγής και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού αλλά μια συμπληρωματική δύναμη στην ΝΔ. Έναν συμβουλάτορα του Μητσοτάκη. Ένα κόμμα μπαλαντέρ τύπου Γκένσερ και Φιλελεύθερων προς την στήριξη της λεγόμενης Κεντροδεξιάς. Αυτή η στρατηγική γίνεται στο όνομα ενός νεφελώδους Κέντρου.

Η ιστορία όμως σε εποχές με οικονομική κρίση, μεγάλες αναταραχές, έντονες κοινωνικές ανισότητες έχει αποδείξει ότι Κέντρο με την έννοια πολιτικής παράταξης δεν αντέχει. Οι ταξικές διαφορές οριζουν τους πολιτικούς προσανατολισμούς. Σε όλη την ιστορία, σε όλη την Ευρώπη. Η εξαίρεση ήταν μια εικόνα Κέντρου μετά τον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο στην χώρα μας. Αυτή η εικόνα είχε πολλές αμαρτίες και σκοτεινές πλευρές. Και εύστοχα ο Ανδρέας Παπανδρέου χάραξε νέους ορίζοντες. Επομένως όσοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ως μια παραπληρωματική συνιστώσα της Κεντροδεξιάς και όχι μια καθοριστική δύναμη της Κεντροαριστεράς κάτι έχουν καταλάβει λάθος».