Την επιλογή της κυβέρνησης να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά και να επιδιώξει στρατηγικά την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές σηματοδοτούν οι τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού σε επίπεδο προσώπων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ωστόσο να ρίχνει το βάρος της πολιτικής του στη διατήρηση του κεντρώου προφίλ της κυβέρνησής του με την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των πολιτών της μεσαίας τάξης.
Η πρόταση Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ενισχύει την άποψη ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν φοβάται να ακούσει το κόμμα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την ενίσχυση της δυναμικής των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ και επιδιώκει να «ασφαλίσει» την παραδοσιακή βάση, χτίζοντας παράλληλα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες του 2027, με το βλέμμα σε ευρύτερες ομάδες πολιτών.
Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός επέλεξε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα τον Κ. Τασούλα, έναν πολιτικό με μακρά διαδρομή στον δημόσιο βίο, πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ και εκφραστή της συντηρητικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, προχωρώντας σε μια πολιτική απόφαση που εκτιμάται πως επιβλήθηκε από τη συγκυρία και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στο πολιτικό σύστημα.
Μια απόφαση που προκάλεσε ικανοποίηση στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δη στη δεξιά πτέρυγα, που τους τελευταίους μήνες εξέφραζε δυσαρέσκεια για το «πολύ ΠΑΣΟΚ» στα κυβερνητικά πόστα.
Η απόφαση του πρωθυπουργού εκτιμάται ότι σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου εσωστρέφειας και της γκρίνιας στη βάση της ΝΔ, που μετά τις ευρωεκλογές ζητούσε μετ’ επιτάσεως «επιστροφή στις ρίζες» ως λύση στις εκ δεξιών διαρροές, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τον πυρήνα της πολιτικής που μέσα από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις προς όφελος ευρύτερων κοινωνικών ομάδων τού έχει δώσει την πρωτοκαθεδρία στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος και τον έχει εδραιώσει ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ύστερα από έξι χρόνια διακυβέρνησης.
Βασικός εκφραστής αυτής της κριτικής ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες, προτείνεται από την κυβέρνηση ως ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, με το Μαξίμου να εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στα δεξιά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αφού ανακοίνωσε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση του προέδρου της Βουλής μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα, χαρακτήρισε κατώτερες των περιστάσεων τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ως προς την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο με κύρος και ενωτική παρουσία… Όσο και αν κάποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν, υπάρχουν ενωτικά πρόσωπα και στον χώρο της Κεντροδεξιάς», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Να σημειωθεί ότι οι επιλογές των κυρίων Τασούλα και Κακλαμάνη έρχονται σε συνέχεια αξιοποίησης προσώπων με απήχηση στο συντηρητικό ακροατήριο.
Ενδεικτικό παράδειγμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που ανέλαβε επίτροπος της ΕΕ, ως μια «απάντηση» στις ανησυχίες του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού για την απομάκρυνση της κυβέρνησης από την παραδοσιακή δεξιά βάση της ΝΔ και τις διαχρονικές αρχές του κόμματος, οι οποίες εντάθηκαν μετά το 28% της 9ης Ιουνίου καθώς και τα επιμέρους αποτελέσματα στον Βορρά.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι προηγούμενες επιλογές στις αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων, που αξιοποιήθηκαν πρόσωπα με αναφορές στην κεντροδεξιά παράταξη, ενώ κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα εντάχθηκαν περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί προερχόμενοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένονται να κινηθούν και οι μελλοντικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη στον επόμενο ανασχηματισμό, όπου αναμένεται να αξιοποιηθούν βουλευτές από τις Περιφέρειες όπου η ΝΔ δέχεται πίεση. Παρ’ όλα αυτά οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού στο εγγύς μέλλον.
Εφημερίδα Απογευματινή