Η διαδρομή ξεκινά από τη δεκαετία του ’70 στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Χανιώτης Θόδωρος Κασσελάκης,που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, γνωρίζει τη Λία, φοιτήτρια Οδοντιατρικής από τη Χαλκίδα. Τα επόμενα χρόνια κατεβαίνουν στον Πειραιά και διαμένουν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Κερατσίνι. Ο πατέρας Κασσελάκης πιάνει δουλειά σε εταιρεία με βαφές πλοίων, η μητέρα ανοίγει οδοντιατρείο στη γειτονιά και ο Στέλιος, ο πρωτότοκος γιος, βλέπει το φως της ζωής το ’80. Στα τέλη της δεκαετίας γεννιέται ο Στέφανος, που παίρνει το όνομα της γιαγιάς του από την πλευρά της μητέρας του. Είναι η εποχή της αλματώδους πορείας, με τον Θόδωρο Κασσελάκη να επιτυγχάνει διεθνείς συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων στον κλάδο των βαφών, εισάγοντας και πρωτότυπα προϊόντα στην αγορά. Η οικογένεια μετακομίζει στην Εκάλη και τα παιδιά στο Κολλέγιο Αθηνών.
Οι οικονομικές περιπέτειες στο ρευστό περιβάλλον της εποχής της χρηματιστηριακής φούσκας, των ανακατατάξεων στις τράπεζες και τη ναυτιλία, όπως και στη ∆ικαιοσύνη, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από τη γάγγραινα των παραδικαστικών κυκλωμάτων, δεν αργούν να έλθουν για τον Θόδωρο Κασσελάκη.
Η εταιρεία του, Casco ABEE, έρχεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και η οικογένεια ακολουθεί τον δρόμο που είχε ανοίξει λίγο νωρίτερα στον κατά 8 έτη μεγαλύτερο αδελφό, φοιτητή στο ΜΙΤ της Βοστόνης. Αλλωστε εκείνη την περίοδο, το 2003, ο Στέφανος είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο σε διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κερδίζοντας υποτροφία από το Λύκειο Φίλιπς Ακάντεμι στο Αντοβερ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και εγκαταστάθηκαν. Το 2005 ο πατέρας του κάνει νέο ξεκίνημα, δημιουργώντας τη C. PENN Coating USA Inc, και η μητέρα του εντάσσεται στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ως βοηθός καθηγήτρια στην Επανορθωτική Οδοντιατρική.
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον σύντροφο του Τάιλερ Μακμπέθ, σε παιχνίδια με τον αγαπημένο τους σκύλο
Υποτροφίες και επιστροφή
Οι διακρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη για τον έφηβο Στέφανο, φουντώνοντας την επιθυμία του να ανοίξει τα φτερά του από νωρίς για το εξωτερικό. Στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια φοιτά με υποτροφία του Α. ∆ρακόπουλου (Ιδρυμα Νιάρχου), λαμβάνοντας πτυχίο στα χρηματοοικονομικά και στις διεθνείς επιστήμες από το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών. Παράλληλα, απασχολείται εθελοντικά στην εκστρατεία του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν για τις εκλογές του 2008 και το 2009, στα 21 του, προσλαμβάνεται στην Goldman Sachs. Σύντομα ανοίγει κι άλλο τον βηματισμό του, δραστηριοποιούμενος στη ναυτιλία με την εταιρεία Swift Bulk, ενώ συνεργάζεται και με τις επιχειρήσεις του πατέρα του. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της τρέχουσας περιόδου, ο Κασσελάκης επέδειξε ικανότητα όχι μόνο στην οικοδόμηση εμπορικών σχέσεων στη μεταφορά φορτίων, αλλά κυρίως στις χρηματιστηριακές πράξεις και στις αγοραπωλησίες πλοίων που προσδιορίζουν την επιτυχία στη σύγχρονη ναυτιλία και έτσι σχημάτισε περιουσία μερικών εκατομμυρίων ευρώ.
Οι γονείς του Στέφανου Κασσελάκη, Θεόδωρος και Λία
Στα μέσα του καλοκαιριού επιστρέφει στην Ελλάδα, διαμένοντας στην οδό Βούρβαχη, στο κέντρο της Αθήνας. Εχει σκεφτεί «κάποια πράγματα για την πολιτι- κή», αποδεχόμενος άλλωστε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Βασικός συνομιλητής του, ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης, διευθυντής πλέον του πολιτικού γραφείου του. Τους δύο άνδρες δεν τους συνδέει μονάχα η κοινή καταγωγή τους από τη Μεγαλόνησο, αλλά και μακρά σχέση 20ετίας. «Τον γνωρίζω από 14 ετών και συζητούσα μαζί του όσο διάστημα ήταν στην Αμερική», δηλώνει ο Μ. Καπνισάκης, εκ των δικηγόρων του πατέρα του. Και συνεχίζει: «Ηταν μία συνειδητή απόφαση και μία απόφαση μέσω της οποίας θέλει πρώτα να αλλάξει το κόμμα… Τον έπει- σε και το γεγονός ότι ήθελε να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο Τσίπρας τον έβαλε στην εκλογική επιτροπή».
Απόφαση και προτάσεις
Προφανώς η ένταξή του σε τέτοιου είδους γραφειοκρατικές διαδικασίες μόνον ως τροχοπέδη θα μπορούσε να λειτουργή- σει. Ούτως ή άλλως, οι θέσεις του είναι πολύ πιο κεντρώες και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει με τα άκρα. Κοντά στον ∆εκαπενταύγουστο, ο κύβος έχει ριφθεί και παράλληλα με το όνομα διακινούνται και οι εξής προτάσεις:
1. Στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, με πλήρη εξομοίωση όσων εργάζονται με «μπλοκάκι» με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, τις αποζημιώσεις, τα δώρα και τις άδειες.
2. Καθιέρωση προοδευτικής φορολογίας με ελάφρυνση για τους υπαλλήλους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπό νέα κλίμακα.
3. Ισχυρά κίνητρα σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που μεταφέρουν τη βάση τους εκτός Αθήνας, όπως και σε επιχειρή- σεις που διανέμουν μετοχές σε υπαλλήλους.
4. Και τέλος, εναρμόνιση με τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες ευρωπαϊκών κρατών για άτομα με αναπηρία, γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες και απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας μετά τα δέκα έτη σε όσους νόμιμα διαμένουν στη χώρα.
Η συνέχεια είναι γνωστή και αρκετά διαφορετική. Στα 35 του δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με την πολιτική ούτε προηγουμένως είχε ποτέ θέσει εαυτόν ενώπιον της λαϊκής ετυμηγορίας. Βλέποντάς τον κάποιος από κοντά διαπιστώνει ότι πρόκειται για απολύτως συγκροτημένο άνθρωπο, με στέρεο, γρήγορο βάδισμα, ταξινομημένο και δωρικό λόγο. Η κοινωνικότητά του «μεταφέρεται» ακόμη και σε χαιρετισμούς του, όπως την περασμένη Κυριακή το βράδυ, όπου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος συμπεριέλαβε άπαντες στην πυκνή του αναφορά, βάζοντας παράλληλα το θεμέλιο της από δω και πέρα πορείας του: α) οικογένεια, β) αμεσότητα και γ) απομάκρυνση από την κομματική νομενκλατούρα και οτιδήποτε την εκπροσωπεί ή τη θυμίζει. Πόσο θα γίνει το τελευταίο έχοντας δίπλα του τον Πολάκη ή τον Παππά, είναι ένα άλλο ερώτημα…
«∆εν είμαι ακτιβιστής»
«∆εν έχω συνέλθει ακόμη από το τζετ λαγκ, ήλθα το μεσημέρι από την Πενσιλβάνια», είπε η μητέρα του, η κ. Λία, κατά την είσοδό της στο «στρατηγείο» του γιου της το απόγευμα της 24ης Σεπτεμβρίου. Ειλικρινής και ευτυχισμένη, όπως επίσης και ο σαστισμένος πατέρας του και ο αδελφός του. Ούτε θέλησαν να κρύψουν κάτι ούτε να εξωραΐσουν ούτε προετοίμασαν τις απαντήσεις τους. Ετσι και ο Στ. Κασσελάκης, ο οποίος μάλιστα επιδιώκει τις δηλώσεις ενώπιον όλων, ώστε ο καθένας να μπορεί να του υποβάλλει ερωτήσεις, να βλέπει τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του και να συζητά μαζί τους. Με αυτή, βέβαια, τη μέθοδο έπεσε σε μεγάλα λάθη, όπως αυτό που είπε για την Κύπρο!
Ομοίως ευθύς είναι και όταν συζητά για προσωπικά του: «Σε καμία περίπτωση», λέει, «δεν επεδίωξα να παρουσιαστώ από την αρχή με το ‘‘γεια σας, είμαι gay’’, πολύ απλά γιατί δεν είμαι ακτιβιστής. Για εμένα το θέμα της σεξουαλικότητας ήταν μια πολύ δύσκολη προσωπική εμπειρία μέχρι τα 31». Και σε αυτόν τον τόνο μιλά για την έως τώρα πορεία του: «Μεγάλωσα σε μια πολύ ευκατάστατη οικογένεια, η οποία χρεοκόπησε οικονομικά, κι έτσι αναγκάστηκα να ‘‘δουλέψω’’ τον εαυτό μου έξω, μέχρι να καταφέρω να γίνω κι εγώ ευκατάστατος. Αυτή η κοινωνική κινητικότητα που έζησα, αυτό που λέμε ευημερία για όλους, εγώ την έχω ζήσει στην πράξη. Η Αμερική έχει τεράστια θέματα, όμως σου δίνει μια προοπτική και μια δυνατότητα. Οπως, επίσης, υπάρχει κράτος δικαίου. Ο Αλέξης Τσίπρας μου έδωσε τη δυνατότητα να παλέψω γι’ αυτή την προοπτική και στην Ελλάδα, μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν ανελίχθηκα μέσα από τον κομματικό σωλήνα, δεν είχα διασυνδέσεις και δεν έκανα καμιά έκπτωση στις αξίες μου για να κατεβώ στην πολιτική. Επίσης, ο Tyler ήταν ακόμη ένας σημαντικός λόγος για ό,τι έκανα. Ο ίδιος δεν θέλει να ανακατεύεται με την πολιτική. Είμαστε ανοιχτοί άνθρωποι, εγώ όμως είμαι στα ναυτιλιακά και αυτός στην ιατρική, η πολιτι- κή δεν ήταν η καριέρα μας. ∆εν σχεδιάζαμε να μείνουμε καν εδώ, αλλά το συζητήσαμε και είπαμε πως αν μπορώ να βοηθήσω έστω και λίγο την Ελλάδα, αξίζει να το προσπαθήσουμε».
Συνεπώς, οι γραμμές για ένα μαθηματικό μυαλό είναι ξεκάθαρες, όπως και οι προθέσεις.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής