Μετά το Κάιρο και τη συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι – και φυσικά την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου – ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ενισχύσει τη στρατηγική σχέση της χώρας μας με άλλον έναν σημαντικό «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή: Σήμερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην πόλη Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας (Saudi-Hellenic Strategic Partnership Council), με μια χώρα που συν τοις άλλοις έχει σημαντικό ρόλο και λόγο στα τεκταινόμενα στη Συρία, που ενδιαφέρουν για πολλούς λόγους την Ελλάδα.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου που είχαν συμφωνήσει να συστήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα το 2022, ως ένα ακόμη βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ το 2021. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία καθιστούν ακόμα πιο ουσιαστική τη συνεργασία των δύο χωρών αυτή την περίοδο.
Διπλωματικό μπαράζ Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία με εφτά υπουργούς
Το σημερινό είναι το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ πρόκειται για μια διαρκή δομή διμερούς συνεργασίας με επιτροπές ανά τομείς συνεργασίας, των οποίων θα προεδρεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Η συνεδρίασή του ΑΣΣΣ αναμένεται να σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Click here
Έτσι, στην Αλ Ούλα θα μεταβούν μαζί με τον πρωθυπουργό και επτά υπουργοί που θα υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας και κοινών πρωτοβουλιών με τους Σαουδάραβες ομολόγους τους στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιοτήτων τους: Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Λίνα Μενδώνη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Βρούτσης. Το παρών στην Αλ Ούλα, μια αρχαία αραβική πόλη-όαση, θα δώσουν επίσης οι υφυπουργοί εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης.
Τα πιο φιλόδοξα ίσως έργα που σχεδιάζουν από κοινού οι δύο χώρες είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC), που θα καταστήσει τη χώρα μας πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία και το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, που μπορεί να γίνει έτσι η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Η σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού
Το σημερινό ταξίδι του πρωθυπουργού, οι συναντήσεις και η ατζέντα των συζητήσεων σηματοδοτούν, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, σε μια συγκυρία αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού τοπίου στη Μέση Ανατολή και διεθνών αναταράξεων, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας, εμπορικής, επενδυτικής, ενεργειακής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.
Η Σαουδική Αραβία, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του το Ριάντ, όπως επισημαίνουν, βλέπει την Αθήνα ως μια σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αγορές.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2022, είχε υπογραφεί η σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, η οποία εδραίωσε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική και θεσμοθετημένη συνεργασία σε σειρά τομέων, ενώ ιδιαίτερα στενή είναι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί από τη συμβολή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία άλλαξε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και η οποία, όπως είχε διαμηνυθεί επανειλημμένα στην Αθήνα , έχει εκτιμηθεί από τη Σαουδική Αραβία. Κομβικός ήταν επίσης ο συντονισμός και η συνεργασία Αθήνας και Ριάντ τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια το ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο “Sounion” που είχε πληγεί από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και είχε δώσει έμφαση στις προοπτικές οικονομικής και επενδυτικής εργασίας που ανοίγονται στην Ελλάδα και στη θέση της χώρας μας που την καθιστά κόμβο, εμπορικό και ενεργειακό και πύλη προς την Ευρώπη.
Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή