Νίκος Δένδιας:«Για την Ελλάδα των Belharra, Rafale και Viper, η Κύπρος δεν κείται μακράν»

15:59 - 2 Οκτωβρίου 2023

Η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «η Κύπρος κείται μακράν», τον Αύγουστο του 1974 κατά τη δεύτερη φάση του «Αττίλα», δηλαδή της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο, σηματοδότησε την αδυναμία της κυβέρνησης του τότε Εθνικού Κέντρου να καλύψει στρατιωτικά το νησί. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλές προσπάθειες, οι οποίες όλες κατέληγαν σε αστοχία και προφανώς ίσως και σε μια επιχειρησιακή απαξία κάλυψης του στρατηγικού κενού μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Οι εποχές αλλάζουν όμως και ο Νίκος Δένδιας από την Κύπρο, όπου παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση για την Κυπριακή Ανεξαρτησία, έστειλε «επικαιροποιημένο» μήνυμα στην Άγκυρα, με το οποίο ανοίγει ουσιαστικά νέο κεφάλαιο στη στρατηγική προστασία της Κύπρου. «Για την Ελλάδα των Belharra, των Rafale και των Viper, η Κύπρος δεν κείται μακράν», τόνισε ο υπουργός Άμυνας σφραγίζοντας με τη δήλωση αυτή μια σημαντική στιγμή για την αμυντική προστασία Ελλάδας – Κύπρου, που επαναφέρει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, το οποίο απαξιώθηκε λόγω της αδυναμίας υποστηρίξεώς του από σύγχρονα αεροσκάφη και πλοία. Αυτό φαίνεται ότι παίρνει τέλος.

Ουσιαστικά, ο Νίκος Δένδιας μιλάει για ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο με τις νέες δυνατότητες του ελληνικού οπλοστασίου θα καλύπτει, με ουσιαστικό τρόπο, τις ανάγκες άμυνας και ασφάλειας της Ελλάδας και της Κύπρου.«Ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, 63 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, δεν αποστρατευόμαστε από την προσπάθεια της επανένωσης της πατρίδας μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ συμβολικό μήνυμα έστειλε η παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα – η πρώτη Ευρωπαίου αξιωματούχου στην παρέλαση.

Δέσμευση

Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης ότι «η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των Κυπρίων» και πως «η πραγματική ανεξαρτησία είναι μια συνεχής δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των προσδοκιών του έθνους, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού των συνόρων και των συνθηκών του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Μια ακόμη πιο σημαντική αποστροφή του λόγου ήταν αυτή: «Μοιραζόμαστε τη δέσμευση για την προσπάθεια επανένωσης της Μεγαλονήσου». Τόνισε ακόμη ότι σε αυτή τη δέσμευση είμαστε σε κοινή πορεία και με όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, δήλωσε περήφανος από όσα είδε στην παρέλαση και εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συντελεστές της.