Με το βλέμμα στις συναινέσεις από τη μια και στη διατήρηση της εσωκομματικής ειρήνης από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται (αν δεν το έχει ήδη κάνει) να αποφασίσει για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενώ η σχετική παραφιλολογία χτυπάει κόκκινο.
Πλείστα ονόματα ακούγονται για εκείνον που προορίζεται για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ωστόσο τις τελευταίες ώρες οι εκτιμήσεις συντείνουν όλες σε πρόσωπο… πραγματικά «άγνωστο Χ», το οποίο έχει κρατηθεί προσεκτικά μακριά από το φως της δημοσιότητας. Το πιθανότερο δε είναι να μη γνωρίζουν για ποιον ακριβώς πρόκειται αρκετοί εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.
Τα κριτήρια Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Και όπως εξελίσσεται η συγκεκριμένη προβληματική, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης πιθανότατα θα επαναλάβει το μοτίβο που ακολούθησε στην επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όταν το όνομα της ανώτατης -τότε- δικαστικού δεν διέρρευσε ποτέ στον Τύπο. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα κριτήρια της επιλογής Μητσοτάκη, όπως διατυπώνονται άλλωστε από συνεργάτες του, πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Κάτι που σημαίνει ότι το πρόσωπο του νέου Προέδρου θα πρέπει να εμπνέει ευρύτερες συναινέσεις σε εκτενές φάσμα της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, το οποίο επιτρέπει να γίνονται δεύτερες σκέψεις.
Λόγου χάρη, σαν τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή, που χαίρει της γενικής εκτίμησης πέραν και μακράν κομματικών περιχαρακώσεων.
Η φημολογία για Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Κωνσταντίνο Τασούλα και Ευάγγελο Βενιζέλο
Όσον αφορά την πιο πολυσυζητημένη… τριάδα των υποψηφίων, ήτοι την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κωνσταντίνο Τασούλα και εσχάτως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι αναγνώσεις που γίνονται διαφέρουν. Οι δύο πρώτοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκεντρώσουν τις 200 ψήφους που απαιτούνται αρχικά, ενώ γεννούνται αµφιβολίες ακόµη και για τις 180 που χρειάζονται στην κατάληξη της διαδικασίας.
Η νυν Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιπλέον θεωρείται «κόκκινο πανί» για πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές µετά τα επινίκια στο wine bar της πλατείας Συντάγµατος, τη νύχτα ψήφισης του επίµαχου νοµοσχεδίου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Ταυτόχρονα, εκτός από τις υπαρκτές διαφωνίες στο εσωτερικό της Ν∆, η νυν Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας αναµένεται να µην έχει τη στήριξη ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, που την είχαν στηρίξει κατά την εκλογή της. Ο πρόεδρος της Βουλής από την άλλη διαθέτει το πολιτικό και µορφωτικό υπόβαθρο που απαιτείται για την Προεδρία, ωστόσο οι βαθιές δεξιές καταβολές του δεν βοηθούν σε αυτή τη φάση στη δηµιουργία συγκλίσεων.
Όσον αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα ήταν λύση, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα υπερψήφιζε µε τα χίλια και η υποψηφιότητά του θα έφθανε άνετα τις 180 ψήφους που απαιτούνται. Επίσης, η συνύπαρξη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση µε τον Αντώνη Σαµαρά µπορεί να υπηρετήσει την ανάγκη συγκλίσεων και συνεργασιών και να λειτουργήσει σαν συγκολλητική ουσία ανάµεσα σε Ν∆ και ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση βέβαια που δεν υπάρξει µία ακόµη αυτοδυναµία Μητσοτάκη στις ερχόµενες εκλογές.
Ωστόσο, ο… πληθωρικός χαρακτήρας του κυρίου Βενιζέλου δεν µπορεί να παραγνωριστεί, προκαλώντας, όπως είναι επόµενο, ποικίλους προβληµατισµούς στο Μέγαρο Μαξίµου.
Και οι περιπτώσεις Παπαδήμου και Στουρνάρα
Στα πρόσωπα τα οποία συζητούνται συγκαταλέγεται και ο Λουκάς Παπαδήµος, ο οποίος τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής σε Ν∆ και ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο που είχε διαδραµατίσει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός µέσα στα πρώτα χρόνια της οικονοµικής κατάρρευσης.
Όπως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από τη µια διατείνεται θετικά υπέρ της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αποτιµώντας θετικά τη θητεία της και δηλώνοντας πως ο ίδιος θέλει να συνεχίσει το έργο του στην ΤτΕ. Από την άλλη όµως, δεν περνά ασχολίαστο το γεγονός ότι τελευταία πυκνώνει τις δηµόσιες εµφανίσεις, εκφράζοντας απόψεις σε διευρυµένη θεµατική ατζέντα.
Αµφότεροι όµως έχουν συνδέσει την παρουσία τους µε τα σκοτεινά χρόνια της κρίσης και τα µέτρα λιτότητας που ελήφθησαν τότε, προκαλώντας σε µεγάλα πληθυσµιακά τµήµατα αρνητικούς συνειρµούς. Οι Λουκάς Παπαδήµος και Γιάννης Στουρνάρας δεν πληρούν δηλαδή µία από τις πλέον βασικές προϋποθέσεις που τίθενται: να µη λειτουργεί ο νέος Πτ∆ ακόµη και σε επίπεδο συλλογικού ασυνείδητου διαιρετικά στην κοινωνία. Να σηµειώσουµε επίσης ότι τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνοµα της υπουργού Πολιτισµού, Λίνας Μενδώνη, καθώς και εκείνο της Γιάννας Αγγελοπούλου που εµφανίστηκε πολύ νωρίς, στην έναρξη της σχετικής προεδρολογίας. Όπως και να έχει, ο χρόνος µετράει αντίστροφα και ο πρωθυπουργός πιθανότατα την επόµενη εβδοµάδα να ανακοινώσει την απόφασή του µέσω τηλεοπτικού διαγγέλµατος. Όπως δηλαδή είχε πράξει στην περίπτωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή