Ζυµώσεις για Προεδρία στην Κεντροαριστερά

Η περίπτωση ανανέωσης της θητείας Σακελλαροπούλου, το σενάριο για Βενιζέλο και η αναζήτηση προσώπου από την Αριστερά ανάµεσα σε ∆ραγασάκη, Βούτση ή Κωνσταντόπουλο
07:55 - 6 Ιανουαρίου 2025
Ζυµώσεις για Προεδρία στην Κεντροαριστερά

H αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής περιόρισε το πολιτικό ενδιαφέρον και τα αντίστοιχα πάθη που δηµιουργούσε το ενδεχόµενο πρόκλησης εκλογών. Παρά ταύτα, δεν παύει να αποτελεί ένα κεντρικό θέµα συζήτησης στα κόµµατα, πολύ περισσότερο από τη στιγµή που φτάνει η ώρα των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό.

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς το θέµα αυτό έχει ευρύτερες προεκτάσεις, καθώς εκτιµάται πως από τη στάση που θα κρατήσουν τα κόµµατα µπορεί να βγουν χρήσιµα συµπεράσµατα. Αφ’ ενός για τις προοπτικές συνεννόησης, αφ’ ετέρου για την απόσταση που τους χωρίζει από την κυβέρνηση. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα κόµµατα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, αντιµετωπίζουν µε διαφορετικό τρόπο το ζήτηµα της επιλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

Συζητήσεις

Στην αφετηρία της σχετικής συζήτησης, πριν από µερικές εβδοµάδες, εκτιµήθηκε ότι η Προεδρία της ∆ηµοκρατίας µπορεί να αποτελέσει γέφυρα της συνεννόησης µεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς. Η Χαριλάου Τρικούπη απέρριψε προκαταβολικά αυτή την προοπτική, βάζοντας πάγο στην πρόταση για τον κ. Ράµµο, παρά την εξαιρετική σχέση που έχει ο κ. Ανδρουλάκης µε τον πρόεδρο της Α∆ΑΕ.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ψηφίσουν πρόσωπο µόνο αν προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του κόµµατος θα ψήφιζαν την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ είναι παραπάνω από αυτονόητο ότι θα ψηφίσουν και µε τα δύο χέρια τον κ. Βενιζέλο, αν προταθεί από τον πρωθυπουργό.

Στον αντίποδα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά δεν θα ψηφίσουν τη νυν Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, καθώς τής χρεώνουν, όπως λένε, τη χαλαρή στάση που είχε στο θέµα των υποκλοπών.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του κ. Βενιζέλου, δύσκολα θα λάµβανε τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόµα πιο δύσκολα της Νέας Αριστεράς. Στην Κουµουνδούρου, πάντως, αφήνουν να εννοηθεί πως αν προκύψει η περίπτωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα είναι αποτέλεσµα της υπόγειας συνεννόησης του Μεγάρου Μαξίµου µε τη Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που απορρίπτει κατηγορηµατικά στους συνοµιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης. ∆ηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν έκανε την παραµικρή σχετική συζήτηση όταν πριν από ένα µήνα συναντήθηκε µε τον κ. Μητσοτάκη.

Ιστορικό στέλεχος

Πηγές και από τα δύο κόµµατα αναφέρουν ότι αναζητείται ένα πρόσωπο από την Αριστερά, ενδεχοµένως κάποιο ιστορικό στέλεχος, όπως είναι ο Γιάννης ∆ραγασάκης ή ο Νίκος Βούτσης. Εκ των πραγµάτων, µια κοινή πρόταση ή µια συµφωνία είναι προφανές ότι θα έφερνε ακόµα πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, προοπτική που ήδη συζητείται µεταξύ στελεχών των δύο κοµµάτων.

Με ενδιαφέρον αναµένεται και η στάση που θα κρατήσουν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και ο Στέφανος Κασσελάκης διαµέσου των έξι βουλευτών που είναι κοντά στο Κίνηµα ∆ηµοκρατίας. Κάποιες πληροφορίες εµφανίζουν τον κ. Κασσελάκη να σκέφτεται την περίπτωση του πρώην προέδρου του Συνασπισµού, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Μια τέτοια πρόταση θα τον έφερνε βεβαίως κοντά µε την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ θα δυσκόλευε και τον ΣΥΡΙΖΑ να πει «όχι» στον επί 8 χρόνια πρόεδρο του κόµµατος. Οπως και να έχει, διαφαίνεται ότι η Προεδρία της ∆ηµοκρατίας θα αποτελέσει εστία ζυµώσεων µεταξύ των κοµµάτων, ζυµώσεων που, ούτως ή άλλως, έχουν αρχίσει και αναµένεται να κορυφωθούν τους επόµενους µήνες.

Πηγή: Κυριακάτικη Απογευματινή