Η Ελλάδα ξεκινά τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η στιγμή που υψώνεται η ελληνική σημαία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Δείτε βίντεο
20:57 - 2 Ιανουάριος 2025

Υπερήφανη στιγμή για την Ελλάδα καθώς ύψωσε τη σημαία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη σημερινή Τελετή Τοποθέτησης της Σημαίας Μαζί με τη Δανία, το Πακιστάν, τον Παναμά και τη Σομαλία, η Ελλάδα θα υπηρετήσει ως εκλεγμένο μέλος του ΣΑΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρεσβ. Evan Sekeris ανέφερε ότι: «Δεσμευμένη σε μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αρχές, αξίες και διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα προσβλέπει στο να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση της πραγματική έννοια της αρχής της ειρηνικής επίλυσης διαφορών».

Η συμμετοχή της Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα να προβάλλει τη διπλωματική της ικανότητα και να συμμετάσχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων για κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει ήδη αναδείξει τις κύριες προτεραιότητες της ελληνικής θητείας, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ειρηνική επίλυση διαφορών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά διαρθρωτικά ζητήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως ο αντιασφαλής συσχετισμός δυνάμεων και η κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας. Επίσης, επεσήμανε τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη σημασία της συνεργασίας για την ειρήνη και την ευημερία των δύο λαών.

Παράλληλα, η Ελλάδα δεσμεύεται να υποστηρίξει τις προσπάθειες για δίκαιη λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενισχύοντας τη θέση της στο διεθνές προσκήνιο.

Η oμιλία του πρέσβη Ευάγγελου Σέκερη:

«Με υπερηφάνεια και αίσθημα ευθύνης σε αυτή την όμορφη συμβολική τελετή υψώνεται η σημαία της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την διετία 2025- 2026.

Η Ελλάδα καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις. Προσηλωμένη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αρχών και αξιών και το Διεθνές Δίκαιο, η χώρα μας προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Με στόχο την προάσπιση του σκοπού του Οργανισμού, να ενώσει δηλαδή όλα τα έθνη του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την ειρήνη, θα προβούμε κατά τη διετή θητεία μας, σε διμερείς και πολυμερείς συνέργειες με όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών, προωθώντας την πολυμερή διπλωματία και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».