Την πρόδηλη -τουλάχιστον για το Μέγαρο Μαξίμου- πολιτική αντίστιξη ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που πασχίζει καθημερινά να βρει πειστικές απαντήσεις σε σύνθετες κατά κανόνα προκλήσεις και σε μια αντιπολίτευση που βρίσκεται επί μακρόν σε μια εσωτερική περιδίνηση, αναζητώντας εναγωνίως την επάνοδο σε μια υποτυπώδη κανονικότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγή και τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Την πρώτη ύστερα από τον εκλογικό θρίαμβο του περασμένου Ιουνίου. «Απέναντι σε μία αντιπολίτευση που αναζητά βηματισμό, η κυβέρνησή μας είναι υπόλογη για οτιδήποτε συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το κόστος της πολιτικής μας κυριαρχίας», σημείωσε.
Ασφαλής πορεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να καθαρογράψει το στίγμα της δεύτερης συνεχόμενης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επιμένοντας ότι η άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σχεδόν σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής υπηρετεί τον στόχο και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους αλλά και της ουσιώδους βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. «Μόνο η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή πορεία του τόπου», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην αδιάλειπτη τους τελευταίους δύο μήνες αντιμετώπιση των κρίσεων εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων επέμεινε ότι «πρέπει να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρία και να γίνουμε καλύτεροι». Μάλιστα έχρισε την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και τη σύγκρουση με διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους ως τα δύο μεγαλύτερα στοιχήματα της τρέχουσας τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις με στόχο την ανακούφιση των πλέον ευάλωτων από την εισαγόμενη εν πολλοίς ακρίβεια και επικαιροποίησε τη δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει τους πλέον αδύναμους, ωστόσο διευκρίνισε ότι όλα τα παραπάνω θα γίνουν εντός του περιβάλλοντος της αναγκαίας δημοσιονομικής πειθαρχίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια νέα αφετηρία ενεργοποίησης και δουλειάς, ενώ αναφέρθηκε στις καταστροφές από τις επιθέσεις της κλιματικής αλλαγής με αφορμή και τη νέα δοκιμασία εξαιτίας των νεροποντών σε πολλές περιοχές.
«Η σκέψη μας σήμερα είναι στον Βόλο και στη Βόρεια Εύβοια. Το κράτος είναι παρόν μαζί με τους κατοίκους και θα σταθούμε και πάλι δίπλα σε όσους επλήγησαν», τόνισε. Ενόψει δε των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότρυνε τους βουλευτές του να βάλουν πλάτη -όπως είπε χαρακτηριστικά- προκειμένου το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου και οι 13 Περιφέρειες της χώρας να βαφτούν με μπλε χρώμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», μετά το πέρας της παρέμβασης του πρωθυπουργού τον λόγο έλαβαν 27 συνολικά βουλευτές, στην πλειονότητά τους πρωτοεκλεγέντες, οι οποίοι επέμειναν μεταξύ άλλων στην καλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε βουλευτές και υπουργούς. Το κεφάλαιο της αποκατάστασης των εκτεταμένων καταστροφών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας κυριάρχησε στην εσωτερική «γαλάζια» συζήτηση.
Τα προβλήματα
Αξιοσημείωτο πως ουδείς εκ των ομιλητών δεν αναφέρθηκε στην εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, κλείνοντας τη συνεδρίαση, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν ασχοληθήκατε καθόλου με την αντιπολίτευση και καλά κάνατε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η κοινωνία και να λύσουμε τα προβλήματα». Ο πρωθυπουργός πρότεινε και πάλι για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ τον Σταύρο Καλαφάτη, επισημαίνοντας ότι δεν έχει απλώς την εμπειρία αλλά κυρίως την όρεξη. «Στο επόμενο διάστημα οι αντιπαραθέσεις σε αυτή την αίθουσα θα είναι σκληρές. Οι επιλογές μας μπορεί να ξεβολέψουν μερικούς, αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς», ανέφερε.
Περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την κλιματική κρίση
Με την επίτροπο, αρμόδια για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, Γιούτα Ουρπιλάινεν είχε συνάντηση χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά κυρίως τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βίωσε με πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές η χώρα μας, καθώς και γύρω από το Μεταναστευτικό, με έμφαση στην εξωτερική του διάσταση και τις χώρες της Αφρικής. Από την πλευρά του πρωθυπουργού δόθηκε έμφαση στην ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, τόσο ως προς την ευελιξία σε χρηματοδοτικά εργαλεία όσο και ως προς την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU). Συζητήθηκαν ακόμη οι προτεραιότητες της στρατηγικής Global Gateway, που έχει στόχο την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων για υποδομές σε τομείς προτεραιότητας, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το κλίμα και η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία, η εκπαίδευση και η έρευνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίτροπο για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, Γιούτα Ουρπιλάινεν