Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που «έδεσε» την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, θα είναι η νέα πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Η κυρία Κουτζαμάνη είχε δεχθεί τότε, την επίμαχη περίοδο της δικαστικής διαδικασίας, σωρεία απειλών, ποτέ όμως δεν κάμφθηκε, διαμηνύοντας ότι ως δικαστικός έχει αποδεχθεί κάθε κίνδυνο και δεν φοβάται. Θεωρείται άτεγκτη δικαστικός, ενώ σχετικά με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση είχε σχολιάσει εκείνες τις ημέρες της πολύκροτης δίκης ότι οι δικαστές έκαναν τη δουλειά τους κρίνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία, όχι με τον κόσμο που βρισκόταν έξω από τη δικαστική αίθουσα.
Τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αλλάζοντας πρόεδρο καθώς και τα μέλη η θητεία των οποίων έχει λήξει. Νέος αντιπρόεδρος του ΕΣΡ θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ενώ στην πλειονότητά τους δημοσιογράφοι θα απαρτίζουν και τις θέσεις των μελών.
Προτείνονται συγκεκριμένα οι Δημήτρης Σταυρόπουλος, συνταξιούχος δημοσιογράφος με προϋπηρεσία στον Alpha και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, Ευτύχης Παλλήκαρης, δημοσιογράφος από το οικονομικό και πολιτικό ενημερωτικό site powergame.gr, Γιώργος Βλαβιανός, δημοσιογράφος με πολύχρονη θητεία στον ΑΝΤ1, Γιάννης Μιχελάκης, επίσης με μακρά θητεία στον ίδιο σταθμό και πρώην υπουργός, ο Σπυρίδων Χρυσοφώτης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, καθώς και ο Στέφανος Δέτσης, επίτιμος αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Σημειώνεται ότι μετά την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων για την έγκριση των διορισμών To EΣΡ ιδρύθηκε το 1989 για να αδειοδοτήσει και να εποπτεύσει τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Αποτελεί μία από τις πρώτες ανεξάρτητες Αρχές, δηλαδή δημόσιους οργανισμούς που, αν και εντάσσονται στην εκτελεστική εξουσία, λειτουργούν χωρίς να ελέγχονται από την κυβέρνηση και εποπτεύονται από τη Βουλή, οι δε πράξεις τους υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Εξού και ο ορισμός της σύνθεσης του ΕΣΡ γίνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και όχι από κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία.