Σπίτια για στρατιωτικούς, δασκάλους και γιατρούς

Οικιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας - 3.000 κατοικίες σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Κομοτηνή και σε 13 νησιά του Αιγαίου
08:57 - 24 Δεκέμβριος 2024
Σπίτια για στρατιωτικούς, δασκάλους και γιατρούς

Με βασικούς άξονες το στεγαστικό ζήτημα, τις πολιτικές για τα ΑμεΑ, την Υγεία, τις μεταφορές και τα μεγάλα έργα υποδομών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το έτος 2025, που περιλαμβάνει τα νέα ορόσημα της κυβερνητικής πολιτικής ανά χαρτοφυλάκιο και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις για τη νέα χρονιά.

Παράλληλα εξαιρετικής σημασίας για τη στεγαστική κρίση και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί η νομοθετική πρωτοβουλία που παρουσίασαν ο ΥΠΕΘΑ, Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια περίοδο όπου η εύρεση και συντήρηση κατοικίας έχει καταστεί μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία λόγω των υψηλών τιμών ενοικίασης ακινήτων, ιδίως για νέους αξιωματικούς, που υποχρεούνται σε συχνές μετακινήσεις λόγω υπηρεσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει στόχο την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ενισχυθεί το έργο τους. Με τη σύσταση των δύο νέων νομικών προσώπων, του ΤΑΕΘΑ και της ΕΤΑΕΔ, επιλύεται το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων αναφορικά με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το σχέδιο νόμου ρυθμίζει ρητά πλέον «ποιος κάνει τι».

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου συγχωνεύονται τα τρία ταμεία ΤΕΘΑ – ΤΕΣ – ΤΑΑ σε ένα ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ) με επαρκείς για την εκπλήρωση της αποστολής του πόρους και υιοθέτηση ενιαίων διαδικασιών και σαφούς νομικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του. Επιπλέον δημιουργείται Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας ΕΔ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ακινήτων), το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο συστηματικής καταγραφής-απογραφής των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου, που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, στοχεύει στην κάλυψη του στεγαστικού ζητήματος για σχεδόν 3.000 οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι πρώτες 1.000 υπό ανέγερση κατοικίες (α΄ φάση) αναμένεται να καλύψουν άμεσες ανάγκες στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, όπου μετατίθεται κατά προτεραιότητα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, το οικιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά την ευρύτερη περιοχή πέντε πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιών του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος), δηλαδή σε 54 οικοδομικά συγκροτήματα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το 15% του συνολικού αριθμού των κατοικιών θα διατίθεται σε γιατρούς του ΕΣΥ, δασκάλους και καθηγητές που αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατοικία στις περιοχές διορισμού τους, ιδίως όταν πρόκειται για παραμεθόριες και τουριστικές.

Ως προς τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το 2025, το ενοποιημένο σχέδιο εστιάζει στην Εθνική Στρατηγική Στέγασης, η οποία στοχεύει να αυξήσει την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και ποιοτική στέγαση για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (συμπεριλαμβανομένων των νέων και των οικογενειών με παιδιά) και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα κοινωνικών κατοικιών για ευάλωτες ομάδες καθώς και το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» και την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε Κρήτη και Θεσσαλία μέσω ΣΔΙΤ.

Στον χώρο της εκπαίδευσης προωθείται η εισαγωγή της φιλοσοφίας και του εκπαιδευτικού συστήματος των International Baccalaureate Schools πιλοτικά στην Ελλάδα. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2025 αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2026 σχεδιάζεται η εφαρμογή σε πέντε πρότυπα σχολεία. Παράλληλα, υλοποιούνται παρεμβάσεις διασφάλισης της φυσικής προσβασιμότητας σε όλα τα δημόσια κτήρια αλλά και η έκδοση και διάθεση καρτών Αναπηρίας. Οι πρώτες κάρτες αναμένεται να εκδοθούν μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2025, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου.

Στον τομέα της δημόσιας Υγείας σχεδιάζεται η ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού εντός του 2025 40 νοσοκομείων και 58 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) νοσοκομείων του ΕΣΥ. Επιπλέον, το ΕΣΚυπ περιλαμβάνει την Εθνική Στρατηγική για τα Ύδατα, την ενεργοποίηση των πόρων του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων, τη στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών στις επιχειρήσεις κατά 25%.

Σημαντικό μέρος στην κυβερνητική πολιτική για το νέο έτος λαμβάνει η περαιτέρω ανανέωση του στόλου των λεωφορείων της Αθήνας και εμβληματικά έργα υποδομής όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, η παράδοση του οποίου αναμένεται στο τέλος του 2025, αλλά και οι παρεμβάσεις αναβάθμισης των περιφερειακών λιμένων.