Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τους δύο θόλους Iron Dome, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2026.
Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στα τρία ορόσημα για την υλοποίηση του σχεδιασμού εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.
Τι είναι το Iron Dome
Ο «Σιδηρούν Θρόνος» (Iron Dome) είναι το εναέριο σύστημα πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ που μπορεί να αμυνθεί κατά πυραύλων μικρού βεληνεκούς, αναχαιτίζοντάς τους στον αέρα πάνω από το κράτος. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, είναι ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλούς πυραύλους ταυτόχρονα.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2011 και πραγματοποίησε την πρώτη αναχαίτιση ρουκέτας από τη Γάζα τον Απρίλιο του 2011. Έκτοτε, έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες.
Το σύστημα σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις απειλές από τη Γάζα και τον Νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ δέχεται επιθέσεις από μαχητές της οργάνωσης, Χεζμπολάχ.
Το Iron Dome αποτελεί μέρος του Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ (IMDO), ο οποίος διαθέτει πολλά –ταυτόχρονα– συστήματα. Το David’s Sling αναχαιτίζει πυραύλους μικρού έως μεσαίου και μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς, το Arrow-2 αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς και το Arrow-3 αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Israel’s Iron Dome air defense system is working hard to take down Hamas rockets over the skies of the Israeli city of Ashkelon right now pic.twitter.com/CrQSxgeTAn
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 11, 2023
Τα τρία στάδια για την εγκατάστασή του στην Ελλάδα
Ειδικότερα, από πλευράς υπουργείου τέθηκαν τρία «ορόσημα»:
Το πρώτο πρόκειται να γίνει γνωστό άμεσα και αφορά τη Νέα Δομή Δυνάμεων. Στην ουσία προστίθενται μια νέα Διοίκηση, η Διακλαδική Αντιαεροπορική Διοίκηση, η οποία θα ελέγχει την επιχειρησιακή λειτουργία του νέου θόλου, των αντιαεροπορικών και των αντιdrone συστημάτων.
Το δεύτερο αφορά το γεγονός πως το 1ο εξάμηνο του 2025 θα «τρέξει» διαγωνισμός για συστήματα από Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Αθήνα θέλει να ξέρει τι είδους προσφορές θα τεθούν και στη συνέχεια να εξεταστούν.
Το τρίτο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι η επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος, η οποία υπολογίζεται περίπου το καλοκαίρι του 2026.