Έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας εντός της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας δίνει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τις τελευταίες του διεθνείς επαφές στην Ευρώπη, προωθώντας στα διεθνή φόρα την ελληνική θέση για την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής ευρωπαϊκής Άμυνας, εν μέσω κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων στη γειτονιά μας, με δύο μέτωπα να βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλάζοντας τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στην περιοχή και δημιουργώντας προβληματισμό στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά το πρόσφατο ταξίδι του στη Βηρυτό, πέτυχε τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου με αντικείμενο αποκλειστικά την ευρωπαϊκή Άμυνα, ενώ το ζήτημα έθεσε επίσης στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο Βορρά – Νότου, που πραγματοποιήθηκε στη φινλανδική Λαπωνία, μετά από πρόσκληση του Φινλανδού πρωθυπουργού, Πέτερι Όρπο, με τη συμμετοχή επίσης των πρωθυπουργών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, καθώς και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάγια Κάλας.
Η ευρωπαική άμυνα στο επίκεντρο των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Βορρά- Νότου στη Φινλανδία
Κατά το διήμερο στη Φινλανδία στο επίκεντρο βρέθηκε η ευρωπαϊκή Άμυνα, το Μεταναστευτικό και η ασφάλεια, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να αναδείξει λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών την ανάγκη για διάθεση περισσότερων πόρων για τη συλλογική Άμυνα, αναδεικνύοντας ακόμη τον προβληματισμό που κυριαρχεί για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
«Το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες ανήκει πιθανώς στο παρελθόν. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα από 2% και να αλληλεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για να υπάρξει συνεννόηση και με το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης στην άτυπη σύνοδο Βορρά – Νότου, εκφράζοντας παράλληλα την άνευ όρων υποστήριξη στην Ουκρανία, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι σε θέση ισχύος όταν αποφασίσει να εισέλθει σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.
Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το μήνυμα που έχει να στείλει στη Ρωσία και τον Πούτιν, απάντησε: «Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό: θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουμε την Ουκρανία απερίφραστα. Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τον χρόνο έναρξης των όποιων συνομιλιών με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας».
Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο των επαφών Μητσοτάκη Μελόνι στη Φινλανδία
Ο Κ. Μητσοτάκης με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, παρουσίασαν τις ειδικές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος στο Μεταναστευτικό και ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής» και σημείωσε «πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να παράσχουμε περαιτέρω χρηματοδότηση, όχι μόνο για τη διαχείριση των συνόρων αλλά και για τις φυσικές κατασκευές που μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά. Όσον αφορά την ασφάλεια υπάρχει μία κοινή κατανόηση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι ως προς την κατανομή των πόρων για την Άμυνα και την ασφάλεια, είτε πρόκειται για το εθνικό επίπεδο είτε πρόκειται για το ευρωπαϊκό»