Την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος, με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί την κυριαρχία της και το ΠΑΣΟΚ να εδραιώνεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτυπώνει η δημοσκόπηση της GPO για τον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM.
Το κυβερνών κόμμα στην αναγωγή επί των εγκύρων με 30,3% κρατά σταθερά προβάδισμα ασφαλείας -10,5 μονάδων- από το ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται στο 19,8%. Στην τρίτη θέση παρουσιάζεται το ΚΚΕ με 9,5% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 9,2%. Κατακερματισμένος στην πέμπτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συγκεντρώνει 6,9%. Στο 5,8% η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και ακολουθεί το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη με 4,4%. Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 3,6% και η ΝΙΚΗ 3,3%. Εκτός Βουλής μένει η Νέα Αριστερά, που καταγράφεται στο 2,8%, αλλά και το ΜέΡΑ25 με 1,4%, ενώ το 3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα. Για την ώρα πάντως η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιδιώκει να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, αφού το 68,4% της κοινής γνώμης επιθυμεί την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και τη διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, που είναι προσδιορισμένο για το 2027. Υπέρ της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη εντός του 2025 τάσσεται μόνο το 27%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα για τον/την νέο/νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η διαδικασία της εκλογής αναμένεται να είναι και το πρώτο σημαντικό πολιτικό crash test για το 2025. Και μπορεί η όλη συζήτηση προσώρας να μένει σε επίπεδο σεναρίων και ονοματολογίας -αφού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι και αυτός που θα έχει την τελική επιλογή, έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την πρότασή του για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μετά τα μέσα Ιανουαρίου-, το θέμα ωστόσο απασχολεί την κοινή γνώμη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα της GPO κλήθηκαν να απαντήσουν αυθόρμητα για τον/την νέο/νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς δηλαδή να δοθεί λίστα πιθανών υποψηφίων και κάποια από τα πρόσωπα που αποτυπώθηκαν έχουν δημοσίως δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται. Στην πρώτη θέση, με 11,9% επί του συνόλου και 25,4% επί των εκφρασμένων απόψεων, βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εν ενεργεία ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με 11,3% και 24,1% αντίστοιχα. Τρίτος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 6,9% και 14,7%. Την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας (με 3,7% και 7,9% αντίστοιχα), αλλά και η πολιτική πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο (με 3,5% και 7,5% αντίστοιχα).
Δεκακομματική Βουλή δείχνουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB
Την ισχυρή δυναμική της σε μια Βουλή με… 10 κόμματα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Το κυβερνών κόμμα με αναγωγή στο σύνολο λαμβάνει 28,3%, έχοντας διαφορά 10,8 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 17,5%. Σκληρή μάχη για την τρίτη θέση δίνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, καθώς και τα τρία κόμματα καταγράφονται στο 9,9%. Έκτο κόμμα εμφανίζεται η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 5,6% και ακολουθεί το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη με 4,3%. Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας με 3,8% και με μικρή διαφορά -μόλις 0,3 μονάδων- ακολουθεί το ΜέΡΑ25 που καταγράφεται στο 3,5%. Η ΝΙΚΗ βρίσκεται στο ψυχολογικό όριο του 3,3% και εκτός Βουλής μένουν η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες, που καταγράφονται στο 1,6% και 1,2% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 25,1% συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ακολουθεί ο… «κανένας» με 23,5% και τρίτος καταγράφεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,7%.
Το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας για το 58,3% των ερωτηθέντων παραμένουν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Ακολουθούν Υγεία / περίθαλψη με 45%, ανεργία με 22,3%, Παιδεία / εκπαίδευση με 21,6%, οικονομική ανάπτυξη με 17,8%, εγκληματικότητα / δημόσια τάξη με 15%, φορολογικό σύστημα με 14,1%, Μεταναστευτικό / Προσφυγικό με 13,8%, θέματα διαφάνειας με 12,4% και Δημογραφικό με 10,1%. Η λέξη «φόβος» με ποσοστό 49,4% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας και ακολουθούν η «οργή» με 46,9% και η «παραίτηση / απογοήτευση» με 39,1%. «Ελπίδα» αισθάνεται το 27,6% των ερωτηθέντων, «περηφάνια» το 11,3% και «σιγουριά» το 7,9%. Στο ερώτημα δε «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;» το 62,7% απαντά «κακή / πολύ κακή» και το 10,1% απαντά «καλή / πολύ καλή». Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας;», το 62% απαντά «πολύ άσχημα / αρκετά άσχημα», ενώ το 11,2% απαντά «πολύ καλά / αρκετά καλά».