Τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, επανεπιβεβαιώνοντας την πάγια στήριξη της Ελλάδας στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μια στρατηγική επένδυση στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, εκπέμποντας ωστόσο σαφή μηνύματα τόσο προς το Βελιγράδι όσο και στα Τίρανα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπό προϋποθέσεις η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της, τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με προϋπόθεση όμως οι χώρες να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με δεδομένο ότι τέσσερις χώρες της περιοχής, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Αλβανία, είναι υποψήφια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στη Σερβία και την Αλβανία.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός όρισε την Ελλάδα ως θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, επισημαίνοντας πως τα ζητήματα που αφορούν την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας -η κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού- δεν είναι διμερή ζητήματα είναι ζητήματα τα οποία αφορούν πια και τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια καταγράφεται κινητικότητα από πλευράς Αλβανίας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. «Θα έλεγα ότι αυτή είναι και η καλύτερη απόδειξη γιατί τελικά η ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών μπορεί να οδηγήσει και στην επίλυση χρόνιων τέτοιων ζητημάτων όταν αυτά ανάγονται από διμερή σε ευρωπαϊκά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές στα Τίρανα ότι ο δρόμος για ένταξη στην ΕΕ περνάει από την Ελλάδα.
Άλλωστε, νωρίτερα την Τετάρτη στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Επέκταση Ιονίας Οδού – Τμήμα Ιωάννινα-Κακκαβιά», στο Καλπάκι, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα επενδύει στις καλές και σταθερές σχέσεις με την Αλβανία και στηρίζει έμπρακτα όλα τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Η διαδικασία προσέγγισης της Αλβανίας προς την ΕΕ είναι, κατά τον πρωθυπουργό, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλισθεί ότι οι χρόνιες διεκδικήσεις της ελληνικής εθνικής μειονότητας επιτέλους θα γίνουν πράξη.
«Γνωρίζει πολύ καλά και η φίλη Αλβανία ότι υπάρχει μια διαρκής πορεία αιρεσιμότητας προς την ΕΕ, όπου εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη και, όσο πιο γρήγορα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, είτε μιλάμε για τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού είτε για τα περιουσιακά, τόσο πιο γρήγορα κι εμείς θα συναινούμε και θα υποστηρίζουμε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και μια γέφυρα που αφορά πρωτίστως την ελληνική εθνική μειονότητα. Ένα πολύ έντονο εθνικό πρόσημο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Επιτάχυνση του δρόμου της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Σερβία
Σχετικά με τη Σερβία, ο πρωθυπουργός έκρινε αναγκαία την επιτάχυνση του δρόμου της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα των δυτικών Βαλκανίων και είναι σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα, εκτιμώντας ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να σταλεί από την ΕΕ ξεκάθαρο μήνυμα στη Σερβία ότι η θέση της είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Φινλανδία, όπου θα δώσει το «παρών» στη Σααρισέλκα της Λαπωνίας στην άτυπη συνάντηση ηγετών για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο, όπου εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη θα λάβουν μέρος η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.