Τα ονόματα των Κοτζιά, Δραγασάκη και της Κατσέλη στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας

19:19 - 18 Δεκέμβριος 2024

Για τελευταία φορά εντός του 2024 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το επόμενο διάστημα και τα βήματα επανεκκίνησης.
Πολλά στελέχη θεωρούν ότι στη συνεδρίαση θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ονόματα.

Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Τα ονόματα του Νίκου Κοτζιά, της Λούκας Κατσέλη και του Γιάννη Δραγασάκη έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, «φωτογράφισε» τον κ. Κοτζιά, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προτείνει ένα πολιτικό πρόσωπο με ιδιαίτερη γνώση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη πείρα στη διπλωματία και στην εξωτερική πολιτική, διαθέτει πλούσιο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο, ενώ προέρχεται από την Αριστερά και έχει δημιουργήσει τον δικό του πολιτικό φορέα, το ΠΡΑΤΤΩ.
Άλλωστε μόλις χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο συζήτησε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Βασικό ήταν η εξωτερική πολιτική, όπου μοιράστηκαν κοινές ανησυχίες και απόψεις. Επίσης, συζητήθηκαν και τα θέματα ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το forum διαλόγου.

Τη Λούκα Κατσέλη προτείνει ο Νικόλας Φαραντούρης για ΠτΔ

Το όνομα της Λούκας Κατσέλη κατέθεσε επισήμως ο Νικόλας Φαραντούρης, αν και οι συζητήσεις γύρω από το όνομά της είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Η κυρία Κατσέλη χαίρει εκτίμησης όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα, καθώς προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Είναι μία ήπια φωνή με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για τα θέματα της οικονομίας, ενώ γνωρίζει άριστα τα θέματα των τραπεζών, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Ο Γιάννης Δραγασάκης σήμερα δεν βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αφήσει ωστόσο τη σφραγίδα του στην οικονομική πολιτική όταν ήταν κυβέρνηση. Το γεγονός ότι αποχώρησε από την Κουμουνδούρου κάνει πολλούς να θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του μπορεί να φέρει κοντά τα δύο κόμματα της Αριστεράς: τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι αποτελεί μία πολύ αριστερή υποψηφιότητα, η οποία δεν θα έχει τύχη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι στα λόγια. Η ενότητα κατακτιέται στην πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδειξε ότι όχι απλώς έχει μείνει όρθιος, αλλά ότι διευρύνεται. Επιστρέφουν πολλοί σύντροφοί μας, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί και αποστρατεύτηκαν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης. Να καλέσουμε την κοινωνία να ξανασυζητήσει μαζί μας σε ένα κλίμα αξιοπιστίας».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί αυτή είναι η λαϊκή ετυμηγορία».