Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η υλοποίηση της εκεχειρίας είναι ζωτικής σημασίας για τη Μέση Ανατολή»

Η επίσκεψη υψηλού συμβολισμού του Κ. Μητσοτάκη στον Λίβανο - Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας που επισκέπτεται τη Βηρυτό μετά τη συμφωνία για ανακωχή
17:14 - 17 Δεκέμβριος 2024

Ζωτικής σημασίας για τους λαούς της περιοχής χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υλοποίηση της εκεχειρίας, εκπέμποντας μήνυμα για τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή, κατά την επίσκεψή του στον Λίβανο, μετά τις εξελίξεις στη Συρία και την τελευταία ανακωχή που επετεύχθη στις 26 Νοεμβρίου.

Αυτή η επίσκεψη του πρωθυπουργού θεωρείται υψηλής σημασίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας αλλά και μέλους-κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτεται τη Βηρυτό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας – την ώρα που με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βηρυτό αναδεικνύεται ο ενισχυμένος γεωπολιτικός ρόλος της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τεκτονικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, που δημιουργεί νέα δεδομένα στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Ο πρωθυπουργός, που έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, διαβεβαίωσε ότι η διεθνής κοινότητα, και προφανώς και η Ελλάδα, πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμοστεί η απόφαση της εκεχειρίας, επισημαίνοντας ότι «έχει αλλάξει η εικόνα στη Μέση Ανατολή. Βέβαια, η Συρία είναι στο προσκήνιο, όμως ο Λίβανος είναι πάντα στο κέντρο της προσοχής της Ελλάδας».

Η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην κατάπαυση του πυρός

Η πρωθυπουργική παρουσία στη Βηρυτό εκφράζει εμπράκτως τη στάση υπέρ της κατάπαυσης πυρός στην περιοχή. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ανθεκτικότητα του Λιβάνου. Η Ελλάδα είναι φίλος και εταίρος στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου, υποστηρίζει διαχρονικά την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, που αναφερόμενος στη Συρία διαπίστωσε ότι πρέπει να εξασφαλισθούν η κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα. «Η ενότητα και η σταθερότητα της Συρίας θα επιτρέψουν την επιστροφή προσφύγων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα υπέρ της σταθερότητας, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών στον Λίβανο και στην εφαρμογή της εκεχειρίας, καθώς και στην ενίσχυση της οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και ο Λίβανος συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και στις επαφές του πρωθυπουργού εκφράστηκε η θέση της χώρας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου – ανάμεσά τους και οι ένοπλες δυνάμεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων διερευνήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να συνδράμει τις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αποτελεσματική πραγματοποίηση της εκεχειρίας. Επιπλέον, συζητήθηκε η μεγάλη πρόκληση του Προσφυγικού για τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

«Η Συρία έχει γίνει πλέον το επίκεντρο της προσοχής, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο Λίβανος και ο λαός του είναι μακριά από τις καρδιές και τις σκέψεις μας», σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι`

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ έφερε την πρώτη αχτίδα ελπίδας

«Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ πρόσφερε την πρώτη αχτίδα ελπίδας, εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την περιοχή, και την υποδεχόμαστε με μεγάλη ανακούφιση. Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, είναι αξιέπαινες και οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη, η πλήρης εφαρμογή της οποίας είναι, βεβαίως, ζωτικής σημασίας, διότι οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά, χωρίς την απειλή βομβών και ρουκετών που καταστρέφουν τις ζωές τους.

«Συζητήσαμε για τη δυνατότητα να έχουμε εμπορικές οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας και με σκοπό ο Λίβανος να βρει διέξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Πολιτικά πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου. Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία αυτή. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό της αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάκαμψη», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου. Μια επίσκεψη που εκπέμπει ισχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης της Μέσης Ανατολής στην περιοχή του Λιβάνου μετά την επίτευξη της εκεχειρίας που επετεύχθη στις 26 Νοεμβρίου. Το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄, παρουσία του Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία.