Από το 2026 με συγκλίσεις η συνταγματική αναθεώρηση

19:10 - 16 Δεκέμβριος 2024

Πεδία συναίνεσης με την αντιπολίτευση αναζητά η κυβέρνηση, με φόντο την εκκίνηση της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία παρά την κυβερνητική βούληση να ξεκινήσει στις αρχές του 2025, είναι πιθανό να δρομολογηθεί στα τέλη της επόμενης χρονιάς ή στις αρχές του 2026.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει συγκλίσεις με την αντιπολίτευση μέσα από τη διαδικασία αλλαγών του κορυφαίου καταστατικού χάρτη της χώρας, ενώ έπειτα από το πρόσφατο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που αποκατέστησε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ πρωθυπουργού και του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Μαξίμου εκτιμά πως η έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να προσφέρει δυνατότητες συναινέσεων σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα εθνικά θέματα αλλά και το Δημογραφικό.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο της εφημερίδας «Το Βήμα», προαναγγέλλοντας γενναία συνταγματική αναθεώρηση, σημειώνοντας ωστόσο: «Απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η πολυδιασπασμένη Βουλή μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη συνταγματική αλλαγή». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, μιλώντας στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, το Σάββατο, εκτίμησε ότι η συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη του 2025.

Υπέρ μίας ευρείας συνταγματικής αναθεώρησης είχε ταχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, όταν είχε τοποθετήσει την εκκίνηση της συζήτησης στις αρχές του 2025. Όμως, οι αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς και η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού προσώρας φαίνεται να μην ευνοούν την έναρξη της διαδικασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Όσον αφορά τα ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση θα αναζητήσει πεδίο συνεννόησης, αυτά είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη έχει προτείνει την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών.

Ως προς την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρθηκε στη σύμπραξη ελληνικών δημόσιων ιδρυμάτων με αντίστοιχα διεθνούς κύρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εντός του 2025 θα σπάσει ένα περιττό ιστορικό ταμπού στη δημόσια Εκπαίδευση, αντιδρώντας έντονα στα επικριτικά σχόλια, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν έχουν έρθει μεγάλα ξένα πανεπιστήμια.