Σαφές στίγμα όχι μόνο μπροστά στη συζήτηση του προϋπολογισμού αλλά και των γενικότερων προθέσεων μέχρι τις επόμενες εθνικές κάλπες δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κυβερνητικής συμπόρευσης με τη ΝΔ. «Θα πω κάτι που έχω επαναλάβει πολλές φορές. Όσο είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία. Όσο είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θα έχει μόνο έναν στόχο: να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία και να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική στην Υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενέργεια και τα εθνικά θέματα», δήλωσε στο One ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (θυμίζουμε βέβαια ότι το Κίνημα ακόμη πληρώνει τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, οπότε η αποστροφή Ανδρουλάκη δεν εκπλήσσει). Ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε όμως και για το πλαίσιο συναινέσεων, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
«Δεν χρειάζεται συναίνεση η αναθεώρηση του Συντάγματος; Μόνοι μας θα την κάνουμε με 30, 40, 50 βουλευτές; Άρα η λέξη “συναίνεση” αποκτά περιεχόμενο στα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας», είπε. Η θέση αυτή της Χαριλάου Τρικούπη εναρμονίζεται πλήρως και με τη στάση που θα κρατήσει με τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2025, καθώς ξεκαθαρίζει πως η υπερψήφισή τους δεν σημαίνει ότι δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, αλλά ότι βλέπει τη μεγάλη εικόνα των αναγκών της χώρας.
«Η εθνική μας ευθύνη επιβάλλει την ψήφιση των αμυντικών δαπανών, αλλά συνοδεύεται από σοβαρές επιφυλάξεις και απαιτήσεις για διαφάνεια και εξορθολογισμό», ανέφερε ο τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί του προϋπολογισμού στη Βουλή. «Η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών από το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί λευκή επιταγή», ξεκαθάρισε ο κ. Κατρίνης και συνέχισε κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση. «Παρότι ξοδεύουμε υπέρογκα ποσά για την άμυνα, είμαστε μια χώρα-πελάτης, όχι μια χώρα-παραγωγός και αυτό υπονομεύει τη δυνατότητά μας να χαράξουμε αυτόνομη στρατηγική. Η Ευρώπη επενδύει στην αμυντική βιομηχανία σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί», σημείωσε επίσης. Συνδέοντας δε τα ζητήματα άμυνας με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, ο κ. Κατρίνης είπε ότι «μια χώρα με δομικά οικονομικά αδιέξοδα δεν μπορεί να έχει ισχυρή άμυνα».