Σκληρό μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο έστειλε ο Νίκος Δένδιας, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Αθήνας να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε «τουλάχιστον σχιζοφρενική» την αντίληψη ορισμένων μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας και προειδοποίησε ότι με το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδυνάμωσης της γεωπολιτικής επιρροής της ΕΕ.
Νίκος Δένδιας: «Η προσέγγιση των Ευρωπαίων στην κοινή άμυνα είναι τουλάχιστον σχιζοφρενική»
«Θα ήθελα να σας υπογραμμίσω μια προσέγγιση εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας που θεωρείται τουλάχιστον σχιζοφρενική. Και επιλέγω τα λόγια μου πολύ προσεκτικά. Αναφέρομαι στους δημοσιονομικούς κανόνες έναντι της προτεραιότητάς μας στην άμυνα», είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Από τη μία καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη αμυντική ικανότητα και από την άλλη, αν υπερβούμε τα δημοσιονομικά όρια, τα οποία δεν έχουμε τροποποιήσει καθόλου παρεμπιπτόντως, έχουμε πρόβλημα. Tιθέμεθα υπό επιτήρηση και θα εξεταστεί από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών εάν κάτι χρειάζεται ή δεν χρειάζεται και λοιπά. Στο μεταξύ, εάν συμβεί αυτό, τα επιτόκια και τα ομόλογά μας εκτοξεύονται και η χώρα μας έχει πρόβλημα. Έχουμε λοιπόν μια υπαρξιακή απειλή απέναντι σε μια άλλη υπαρξιακή απειλή και αυτό πρέπει να επιλυθεί. Και από την άλλη προσποιούμαστε ότι είμαστε γεωπολιτικός δρων, ακόμα και γεωπολιτική δύναμη. Δεν νομίζω ότι αυτό θα μας πάει πολύ μακριά».
Οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και οι ανάγκη της ΕΕ για συλλογική ασφάλεια
Την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στο δημοσιονομικό πλαίσιο δεν έχει τονίσει πολλάκις μόνο ο Νίκος Δένδιας αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν επισημάνει πως η χώρα μας δαπανά τουλάχιστον 3% του προϋπολογισμού της για την αμυντική θωράκιση μπροστά στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, ενώ κάποιες χώρες της ΕΕ -με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία- δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για τις αμυντικές δαπάνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε έχει δηλώσει πως οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις αναγκάζουν τις χώρες της ΕΕ να σκεφτούν διαφορετικά ως προς τι σημαίνει συλλογική ευρωπαϊκή ασφάλεια ως πυλώνα της συνολικής ολοκληρωμένης δομής του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, από την πλευρά του, έχει αναφέρει πως από τη μια οι Βρυξέλλες καλούν για την ενίσχυση της άμυνας και από την άλλη βάζουν «φρένο» στη διάθεση κονδυλίων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει την αμυντική δυνατότητα βάσει χρέους και ελλείμματος. Αφού λέμε ότι πρέπει να καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να καλύψουμε την απόσταση και ότι δεν έχουμε χρόνο, αυτό δεν μπορεί να ισχύει», έχει δηλώσει ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στον τομέα της άμυνας θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα των Βρυξελλών.