Μήνυμα στήριξης από την κυβέρνηση στους χριστιανούς της Συρίας

Σε ετοιμότητα για βοήθεια - Επικοινωνία του Μητσοτάκη με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄
18:55 - 10 Δεκέμβριος 2024

Ισχυρό μήνυμα στήριξης των χριστιανών της Συρίας αλλά και γενικότερα της Μέσης Ανατολής έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Μακαριότατο για τη νέα εικόνα που διαμορφώνεται μετά την πτώση του Άσαντ και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει όπου χρειαστεί, επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας για ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Στην Αθήνα πάντως επικρατεί διπλωματικός πυρετός υπό τον φόβο νέας αύξησης των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε να ακολουθήσει το «γερμανικό μοντέλο» και να αναστείλει όλες τις διαδικασίες εξέτασης των 12.886 αιτημάτων ασύλου από Σύρους μέχρι να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ. Το υπουργείο Εξωτερικών, κινούμενο στον ευρωπαϊκό διπλωματικό άξονα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η χώρα μας χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ, τονίζεται όμως ότι θα πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι`

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας», σημειώνει το ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς».

Η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες για την κατάσταση που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο ενός νέου χάους τύπου Λιβύης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με ομολόγους του σε χώρες της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής μας προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εικόνα των εξελίξεων, καθώς οι διπλωματικοί δίαυλοι των Βρυξελλών είναι γενικά αδύναμοι.

 «Ανάγκη προστασίας των Χριστιανών της Συρίας»

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατά την επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί μια πολιτική διαδικασία υπό την καθοδήγηση της Συρίας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νόμιμης κυβέρνησης, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επισήμανε δε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών κοινοτήτων και των μνημείων. Ο κ. Γεραπετρίτης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και στη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπνταλάχ Ρασίντ Μπουχαμπίμπ, με τους δύο ΥΠΕΞ να συμφωνούν στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυβερνήσεών τους.

Παρέμβαση Δένδια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Τη γεωπολιτική ρευστότητα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή αλλά και την αβεβαιότητα για το μέλλον της Συρίας -και όχι μόνο- περιέγραψε ο Νίκος Δένδιας, αναδεικνύοντας πως οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά και την Ευρώπη. «Η Συρία είναι το δεύτερο διαλυμένο κράτος στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Αν συνυπολογίσετε και τη Λιβύη, είναι το τρίτο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν προοιωνίζεται ένα εύκολο μέλλον για εμάς, ως Ευρωπαίους, ως Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε πρόγευμα εργασίας στο Πολεμικό Μουσείο με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε ολόκληρη την περιοχή μας επικρατεί απόλυτη ρευστότητα, όπως βλέπουμε. Αποδείχθηκε ξανά τις τελευταίες ημέρες. Ένα καθεστώς που υπήρχε για πενήντα έτη δεν υπάρχει πλέον.

Γνωρίζουμε λοιπόν σαφώς ότι δεν υπάρχει πλέον, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές τι θα συμβεί στο μέλλον, ποιο θα είναι το αύριο της Συρίας. Και επιτρέψετε μου να πω ότι η Συρία βρίσκεται λιγότερο από χίλια χιλιόμετρα από εδώ που βρισκόμαστε. Για εμάς λοιπόν, ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται για “εγγύς εξωτερικό”», πρόσθεσε. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. «Στη Συρία ξεκινάει μια καινούργια, αβέβαιη μέρα. Κανείς δεν θα θρηνήσει το καθεστώς Άσαντ. Όμως το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα δεν είναι προφανές. Η Ελλάδα όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθήκον -επαναλαμβάνω, καθήκον- να υπερασπίσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία και στη Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Ο πρέσβης που έφευγε… παραμένει στη Δαμασκό

Αλαλούμ επικράτησε με τον Έλληνα πρέσβη στη Συρία, με τον μεν κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι παραμένει στη Δαμασκό, τον δε υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, να δηλώνει… άγνοια. Μετά τις δηλώσεις του Νικόλαου Πρωτονοτάριου ότι χθες θα αναχωρούσαν ο ίδιος και το προσωπικό της πρεσβείας από τη συριακή πρωτεύουσα, ο κ. Φραγκογιάννης στη Βουλή, όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Δημήτρη Καιρίδη, απάντησε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα της επιστροφής του πρέσβη, καθώς δεν το γνωρίζει. Το θέμα ωστόσο ξεκαθάρισε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι ελληνικές Αρχές είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν, καθώς και επίσης ο Έλληνας πρέσβης παραμένει στη Συρία», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η Αθήνα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ, ευελπιστεί σε ειρήνη και μία ομαλή μετάβαση σε μία δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση και τάσσεται υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.