Στα 609 ευρώ οι αποδοχές των σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Η αναμόρφωση του μισθολογικού πλαισίου, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ 198/05, προβλέπει μηνιαία αποζημίωση στα 609 ευρώ για τους μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), έναντι 165 ευρώ προηγουμένως, και στα 249 ευρώ για τους μαθητές Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), έναντι 124 ευρώ πριν.
18:14 - 9 Δεκεμβρίου 2024

Στα 609 και στα 249 ευρώ φτάνουν, και επισήμως πλέον, οι αποδοχές των μαθητών στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να σταματήσει η «αιμορραγία» στις στρατιωτικές σχολές, καθώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο μειώνονταν οι εισακτέοι αλλά καταγράφηκαν και πολλές παραιτήσεις σπουδαστών. Η αναμόρφωση του μισθολογικού πλαισίου, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ 198/05, προβλέπει μηνιαία αποζημίωση στα 609 ευρώ για τους μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), έναντι 165 ευρώ προηγουμένως, και στα 249 ευρώ για τους μαθητές Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), έναντι 124 ευρώ πριν. Η αύξηση συνιστά τετραπλασιασμό σχεδόν και διπλασιασμό αντιστοίχως των μέχρι τώρα αποδοχών των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ισχύσει από 1/1/2025. Αύξηση από το νέο έτος κατά 20% θα δουν όμως και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην ειδική ωριαία αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης.

Στο Πεντάγωνο έχουν ήδη επεξεργαστεί μέτρα για να αποφευχθεί η συρρίκνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Υφίσταται υπαρκτός κίνδυνος να οδηγηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αδυναμία στελέχωσης και υποστήριξης των οπλικών συστημάτων. Είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται και που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συνολικά. Η σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις χάνει την ελκυστικότητά της και έχουμε εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει», αναφέρει (libre.gr) ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Ο οικονομικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός. Εάν η πατρίδα θέλει να έχει στη διάθεσή της τους καλύτερους, τους ικανότερους, θα πρέπει να υπάρχει ένα άλλο μισθολόγιο. Η λύση του προβλήματος, ωστόσο, είναι πολύ πιο μεγάλη και πολύ πιο βαθιά», πρόσθεσε ο υφυπουργός, σημειώνοντας την αναγκαιότητα ριζικού εκσυγχρονισμού του συστήματος εξέλιξης των στελεχών. Το ΥΠΕΘΑ προωθεί παράλληλα αλλαγές διοικητικού και καθηκοντολογικού χαρακτήρα αλλά στο πλαίσιο μεταθέσεων. Επίσης, σε βάθος δεκαετίας προβλέπεται η κατασκευή 3.000 κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε παραμεθόριες και όχι μόνο περιοχές, ενώ διευρύνονται οι παροχές υγείας τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.