Στην Κύπρο σπεύδει αύριο ο Κιρ Στάρμερ στην πρώτη επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στο νησί από το 1971,με το μέλλον των βρετανικών βάσεων να τίθεται στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Η παρουσία Στάρμερ στη Λευκωσία μόνο τυχαία δεν θεωρείται, καθώς γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Κύπρος αποκτά εξέχοντα γεωστρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου κι ενώ πληροφορίες θέλουν τον αμερικανικό παράγοντα να επιθυμεί να επινοικιάσει τις βάσεις για τους δικούς του σκοπούς. Θυμίζουμε πως έχει ουσιαστικά ξεκινήσει η συζήτηση μελλοντικής ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και το ζήτημα βρέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης Μπάιντεν – Χριστοδουλίδη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στον Λευκό Οίκο. Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων συνεργασίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων και ενέργειας.
Προηγήθηκε επίσκεψη του Κιρ Στάρμερ σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία
Θα έχει προηγηθεί επίσκεψη και επαφές του Βρετανού πρωθυπουργού σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου ως προς τις επενδύσεις, την άμυνα και την ασφάλεια. Η εφημερίδα «Independent» εν τω μεταξύ αναπαράγει δήλωση του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με την οποία εκφράζεται δυσαρέσκεια διότι δεν υπήρξε πρότερη ενημέρωση για την επίσκεψη Στάρμερ. Η δήλωση καλεί τη βρετανική κυβέρνηση, ως εγγυήτρια δύναμη, να αντιμετωπίσει «επί ίσοις όροις» τις δύο πλευρές, ενόψει διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό υπό τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. «Αναμένουμε να επικρατήσει η κοινή λογική και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου να δεχθεί συνάντηση με τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ κατά την επίσκεψή του στο νησί», καταλήγει η δήλωση από τα κατεχόμενα.
Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κιρ Στάρμερ οι Βρετανικές βάσεις στη Μεγαλόνησο
Ωστόσο, η ουσία της υπόθεσης είναι αλλού, καθώς στο ίδιο δημοσίευμα του «Independent» κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών καλούν τον Εργατικό Κιρ Στάρμερ να ξεκαθαρίσει «ότι δεν έχει πρόθεση να παραδώσει» τις βρετανικές βάσεις «όπως έκανε με τη διεθνώς ντροπιαστική συμφωνία για τα νησιά Τσάγκος», η κυριαρχία επί των οποίων επιστρέφει στον Μαυρίκιο μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το 2019, η οποία έκρινε πως οι βάσεις που διατηρούσε η Βρετανία στα νησιά Τσάγκος του Μαυρίκιου παραβίαζαν το Διεθνές Δίκαιο. Στην περίπτωση της Κύπρου βέβαια υπάρχει μια σημαντική διαφορά, καθώς οι βρετανικές βάσεις διατηρήθηκαν με τις συμφωνίες του 1960 και φέρουν την υπογραφή της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.