Ο Γεραπετρίτης ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τον Φιντάν – Πόλεμος με NAVTEX από την Τουρκία

Τα «ήρεμα» νερά στην «καρδιά» του Αιγαίου επιχειρεί και πάλι να ταράξει η Άγκυρα καθώς εξέδωσε NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά σε μια αρκετά μεγάλη έκταση, ανάμεσα σε Λέσβο, Χίο, Ψαρά και Σκύρο.
19:50 - 5 Δεκέμβριος 2024

Τα «ήρεμα» νερά στην «καρδιά» του Αιγαίου επιχειρεί και πάλι να ταράξει η Άγκυρα καθώς εξέδωσε NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά σε μια αρκετά μεγάλη έκταση, ανάμεσα σε Λέσβο, Χίο, Ψαρά και Σκύρο. Η κίνηση αυτή δείχνει πως η Τουρκία έχει… εμμονή με την πρακτική των NAVTEX, επιχειρώντας να επιβάλλει επί του πεδίου τις παράνομες διεκδικήσεις της στο αρχιπέλαγος, και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι τελικά ο ελληνοτουρκικός διάλογος περνά καθημερινά από σαράντα κύματα. Σε αυτό το κλίμα Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: «Αυτοσυγκράτηση σε θέματα που προκαλούν εντάσεις…»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευματινής», ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε στον κ. Φιντάν ότι απαιτείται αυτοσυγκράτηση σε θέματα που προκαλούν εντάσεις, ώστε να διατηρείται το εύθραυστο καλό κλίμα. Αυτή ήταν προφανώς μια αιχμή για τις τουρκικές παραφωνίες των τελευταίων εβδομάδων, τις NAVTEX, τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις, τις αντιδράσεις για την πολυαναμενόμενη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, που η Ελλάδα επιμένει ότι θα υλοποιηθεί κανονικά βάσει προγραμματισμού, τις δηλώσεις περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και τις αξιώσεις στο Αιγαίο. Η νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας έγινε με αφορμή τη NAVTEX που εκδόθηκε από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία της Λήμνου για αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά στην περιοχή των Ψαρών. Η Τουρκία απάντησε δεσμεύοντας ανήμερα του Αγίου Νικολάου παραπλήσια περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο. Η πάγια τακτική της Άγκυρας να εκδίδει NAVTEX, όπως και πρόσφατα για την Κάσο, είναι αποκαλυπτική για τις φιλοδοξίες της όσον αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας και όχι μόνο.

Η Αθήνα απαντά στο τουρκικό «παραμύθι» για τη μειονότητα στη Θράκη

Η Τουρκία ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαναφέρει στο προσκήνιο τα προκλητικά αιτήματά της περί δήθεν καταπάτησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, την οποία βαφτίζει «τουρκική», αναφέροντας ότι χρήζουν περαιτέρω προστασίας. Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, η αυτοαποκαλούμενη «Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη» υπέβαλε μια δήλωση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με την οποία έκανε λόγο για διακρίσεις εις βάρος της μειονότητας, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που σχεδόν κάθε εβδομάδα αναμασά το εν λόγω αφήγημα. Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα η έδρα μας στη Γενεύη απέστειλε ρηματική διακοίνωση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έγγραφο δεν συνιστά διάβημα. Είναι μια γραπτή ανακοίνωση, μέρος της επίσημης διπλωματικής αλληλογραφίας που «επιστρατεύει» η Αθήνα κάθε φορά που θέλει να δημοσιοποιήσει τη θέση της. Scripta manent ως γνωστόν. Στη ρηματική διακοίνωση αναφέρεται η εξής ιστορική αλήθεια: ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αναγνωρίζεται ως θρησκευτική μειονότητα βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης (1923). Η Συνθήκη δεν κάνει αναφορά σε εθνοτική καταγωγή, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σύνθεση της μειονότητας που περιλαμβάνει Τούρκους, Πομάκους και Ρομά.