Νέο γύρο επαφών με τους τραπεζίτες, μετά την επιστροφή τους από το Λονδίνο, συμπεραίνω ότι θα έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να εξειδικευθούν οι παρεμβάσεις στις τράπεζες, προς όφελος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών, που προανήγγειλε ο υπουργός στη Βουλή, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με την πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών. Οι τελευταίες επαφές που είχε ο Κωστής Χατζηδάκης με τους τραπεζίτες ήταν όταν συζητιόταν, την άνοιξη, το θέμα της επέκτασης της χρήσης POS. Μετά τις συναντήσεις αυτές νομοθετήθηκε και η μείωση των προμηθειών κατά 50% στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ. Γενικά την τελευταία διετία οι τραπεζικές χρεώσεις μειώνονται συνεχώς, αλλά το θέμα παραμένει πάντα επίκαιρο. Και για τις ίδιες τις τράπεζες, που δεν μένουν με τα μάτια κλειστά στην ένταση του ανταγωνισμού, ιδίως από τις ψηφιακές τράπεζες τύπου Revolut, που αυγατίζουν ραγδαία τους πελάτες τους (και) λόγω του φθηνότερου κόστους. Ακούω ότι οι τράπεζες μελετούν νέες μειώσεις στις προμήθειες, έχοντας στο μικροσκόπιο και τις προμήθειες στα εμβάσματα. Τα οποία είναι η αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών τραπεζών, αφού είναι το μόνο προϊόν που κοστολογείται ακριβότερα από τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Επιπλέον, ακούω ότι οι τράπεζες θα βγουν και με ακόμη πιο εμπλουτισμένα πακέτα συναλλαγών με χαμηλότερες χρεώσεις.
Οι προμήθειες από τα εμβάσματα έχουν μειωθεί εμμέσως για τις τράπεζες από την προώθηση του IRIS για πληρωμές P2B, δηλαδή από φυσικά πρόσωπα προς επιχειρήσεις. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΣ, όπου μέτοχοι με ποσοστό 72% είναι οι τράπεζες και 28% η ΤτΕ, συνεδρίασε και συμφωνήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες ώστε να προχωρήσει η επέκταση των 500 ευρώ, άνευ προμήθειας, που ισχύει σήμερα για πληρωμές μέσω IRIS από φυσικό πρόσωπο σε φυσικό πρόσωπο, σε επιπλέον 500 ευρώ για πληρωμές προς επιχειρήσεις (τα παραπάνω ποσά σε ημερήσια βάση). Και στις πληρωμές P2B ο καταναλωτής δεν θα χρεώνεται με προμήθεια, ενώ η χρέωση θα είναι πολύ μικρή -η μικρότερη στην αγορά- για τους εμπόρους.
Από τα λοιπά θέματα που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση -το είπε άλλωστε και ο Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα- είναι οι τράπεζες να ρίξουν ακίνητα στην αγορά από το στοκ των 21.000 ακινήτων που έχουν στους ισολογισμούς τους. Έτσι, θα μπορέσουν να πέσουν και οι τιμές στην αγορά ακινήτων αλλά και να βρεθούν σπίτια για να ικανοποιηθεί η ζήτηση για φθηνή στέγη. Το έλλειμμα της προσφοράς οικιστικών ακινήτων ανέδειξε η απορρόφηση του προγράμματος «Σπίτι μου», όπου, παρά τη μεγάλη ζήτηση και την υψηλή εγκρισιμότητα αιτήσεων από τις τράπεζες, τελικά οι εκταμιεύσεις δεν κάλυψαν το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν βρήκαν το σπίτι για το οποίο θα δανειοδοτούνταν. Το ίδιο προεξοφλούν οι τράπεζες ότι θα συμβεί και με το «Σπίτι μου 2», που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2025, με ακόμη πιο ευνοϊκά κριτήρια και διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων. Πώς θα γίνει η διάθεση τραπεζικών ακινήτων στην αγορά θα μελετηθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου ότι η απαλλαγή των ισολογισμών των τραπεζών από τα ακίνητα αποτελεί και υποχρέωσή τους έναντι του επόπτη (SSM). Είναι κάτι που θέλουν και οι τράπεζες, καθώς δουλειά τους δεν είναι να κάνουν τους μεσίτες. Όμως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος τα ακίνητα αυτά να πέσουν στην αγορά σε σύντομο χρόνο, χωρίς να μπαίνουν εμπόδιο οι χρονοβόρες διαδικασίες για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών και τη νομιμοποίησή τους.
! Μετά την ανακεφαλαιοποίησή της η Attica Bank θα μπει πολύ δυναμικά στον ανταγωνισμό, επεκτεινόμενη και σε προσοδοφόρους τομείς όπως το wealth management. Τον τομέα wealth ανέλαβε, με μεταγραφή από την Τράπεζα Πειραιώς, ο Στυλιανός Ηλιάδης. Στέλεχος με πείρα 33 ετών σε θέσεις αυξημένης ευθύνης στη λιανική τραπεζική, τη διαχείριση κεφαλαίων και την εταιρική χρηματοδότηση. H CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, θα χτυπήσει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου. Ήδη όμως η Attica Bank χτυπάει το καμπανάκι του ανταγωνισμού. Άλλωστε, όπως πιστεύει η Ελένη Βρεττού, μια τράπεζα πρέπει να παίρνει ρίσκα. Αλλιώς είναι ενεχυροδανειστήριο.