Χαμηλούς τόνους με αρκετά προσεκτικές διατυπώσεις υιοθετεί η ελληνική πλευρά όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, παρά τη θεαματική μεταστροφή που καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το θετικότατο σήμα που εξέπεμψε ο Κιρ Στάρμερ κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι δύο πλευρές άλλωστε έχουν συμφωνήσει να αποφύγουν τους όποιους πανηγυρισμούς σε αυτή τη φάση και πάντως πριν υπάρξει τελική συμφωνία.
Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ακολουθώντας προφανώς άνωθεν εντολές περιοριζόμενος να σημειώσει ότι «δεν χρειάζεται να τρέχουμε, να πανηγυρίζουμε πριν από μια τελική συμφωνία». Ως γενικό περίγραμμα όμως, τα πάντα φαίνεται να βαίνουν καλώς και πιθανότατα με τον ερχομό του νέου έτους να έχουμε ευτυχή κατάληξη σε αυτή την εθνική υπόθεση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες της δημοσιογραφικής στήλης «The Big Mouth» του powergame.gr, δεν αποκλείεται να δούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
«Ως προς το ζήτημα των Γλυπτών, η σημαντική διαβεβαίωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση συμφωνίας -θυμίζω ότι είναι μια διμερής διαπραγμάτευση με το Βρετανικό Μουσείο- δεν θα σταθεί εμπόδιο η βρετανική κυβέρνηση, ναι, έχει αξία αυτή η διατύπωση. Αλλά δεν χρειάζεται να τρέχουμε, να πανηγυρίζουμε πριν από μια τελική συμφωνία, η οποία όταν έρθει θα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Σημαντική όμως είναι συγκεκριμένη διατύπωση, γιατί σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κάποιο εμπόδιο στη συνέχεια, που δεν ήταν δεδομένο ότι δεν θα υπήρχε», σχολίασε ο κ. Μαρινάκης στον Σκάι.
Υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
Ο λόγος πλέον έχει περάσει στους διευθυντές των δύο μουσείων, τον Νίκολας Κάλιναν και τον καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, τάσσεται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μια οριστική συμφωνία είναι κάτι παραπάνω από εφικτή. Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη συμφωνίας δηλώνει και ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, ο οποίος ομολογουμένως έχει κάνει μεγάλη δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα. «Πουθενά δεν μπορεί κανείς να χαρεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα πέρα από το Μουσείο της Ακρόπολης», σημείωσε ο κ. Σταμπολίδης σε πρόσφατη παρέμβασή του και ενώ και τα διεθνή ΜΜΕ βλέπουν επαναπατρισμό των Γλυπτών. Σύμφωνα με τους «Financial Times», από την Ντάουνινγκ Στριτ δεν υπάρχει περιθώριο κατάργησης του νόμου του 1963, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η μεταφορά αρχαιολογικών εκθεμάτων που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο σε άλλες χώρες.
Με τη μορφή της πολυετούς παραχώρησης η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ωστόσο -όπως σημειώνουν οι «FT»- οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική και τη βρετανική πλευρά έχουν προχωρήσει αρκετά και επικεντρώνονται σε άλλες φόρμες, με τη μορφή της πολυετούς παραχώρησης. Την άποψη ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα έκανε καλό στη φήμη της Μεγάλης Βρετανίας εξέφρασε ο γνωστός ηθοποιός και παρουσιαστής Στίβεν Φράι. Μιλώντας στο Sky News, ο Φράι, που είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στη χώρα μας, τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση από βρετανικής πλευράς θα ενίσχυε το προφίλ της χώρας.
«Θα είναι μια win-win κατάσταση, η περηφάνια και στις δύο πλευρές θα αυξηθεί. Προφανώς για τους Έλληνες η ενοποίηση αυτών των φανταστικών, ιερών Γλυπτών είναι σημαντική, ενώ για τη Βρετανία θα ενισχύσει τη φήμη μας. Θα φανεί ότι έχουμε κάνει κάτι αρκετά αριστοκρατικό», σχολίασε.