Μια συμφωνία που θα μπορούσε να «φέρει» τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα «είναι κοντά» δήλωσε στο BBC πρώην σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης κι ενώ το συγκεκριμένο θέμα μονοπώλησε χθες τα βρετανικά ΜΜΕ. Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Το δημοσίευμα του BBC ανέβηκε την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κιρ Στάρμερ συναντιούνταν στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Ειρήνη Σταματούδη είναι καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η κυρία Σταματούδη, μιλώντας στην εκπομπή «Today» του BBC Radio 4 τόνισε πώς η ίδια πιστεύει ότι «μια συμφωνία είναι κοντά», αλλά δεν είναι ακόμη σίγουρη αν αυτή η συμφωνία «είναι αρκετά κοντά». Είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια «πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία», η οποία θα περιλαμβάνει και άλλες αρχαιότητες που θα σταλούν στο Βρετανικό Μουσείο, ως αντάλλαγμα για να γεμίσει η αίθουσα που θα έμενε κενή στην περίπτωση επιστροφής των Γλυπτών. «Οι διαπραγματεύσεις για το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι μυστικές», είπε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι, ενώ δεν συμμετέχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού». Η Ειρήνη Σταματούδη είπε ακόμη στο BBC ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά κάτι για το οποίο «όλοι οι Έλληνες είναι παθιασμένοι», καθώς οι αρχαιότητες θεωρούνται μέρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Λίνα Μενδώνη: Σε θετικό κλίμα γίνονται συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Την αισιοδοξία της ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους εξέφρασε η Λίνα Μενδώνη. «Γίνονται συζητήσεις, υπάρχουν διαβουλεύσεις, πιθανότατα θα γίνουν και συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών. Έχω πει πολλές φορές ότι κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο με όλη την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει ένα κλίμα το οποίο είναι θετικό για όλες τις περιπτώσεις επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Αυτή είναι μια συζήτηση που χρειάζεται χρόνο», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού στην ΕΡΤ και στη συνέχεια τόνισε: «Η κάθε πλευρά έχει τις κόκκινες γραμμές της. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι υπάρχει πλέον διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μιας χώρας, στον τόπο της γέννησής τους.
Αυτό είναι ηθικό θέμα, το οποίο διατρέχει τις πολιτικές των μεγάλων μουσείων και γενικά την πολιτιστική πολιτική διεθνώς». Η κυρία Μενδώνη υπογράμμισε ότι καταγράφεται κλιμακωτή ένταση στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και ακόμη πως συνιστά πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς. «Ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους μας, όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμασταν με αυτή την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.