Η αναφορά του Νίκου Φίλη ότι θα περιμένει μέχρι το συνέδριο για να δώσει τη μάχη του, εκτός από το άρωμα της διάσπασης που αναδίδει, περιγράφει γλαφυρά και συνοπτικά την πραγματικότητα στο ΣΥΡΙΖΑΪκό μέτωπο, καθώς όντως εκεί θα κριθούν τα πάντα. Κι αυτό καθώς από το συνέδριο θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή, το κεντρικό όργανο δηλαδή, το μόνο αρμόδιο για να ελέγξει ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο αν τηρεί τις αρχές, τις αξίες και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.
Η «Ομπρέλα» συνεπώς δεν έχει άλλη επιλογή για την ώρα από το να επιχειρήσει να έχει την πλειοψηφία των μελών της ΚΕ, κάτι που αν συμβεί πρακτικά θα σημαίνει ότι θα έχει δέσει χειροπόδαρα τον Στέφανο Κασσελάκη έχοντας την αρμοδιότητα να βάλει ακόμη και θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του νέου προέδρου κινώντας τις σχετικές διαδικασίες για αντικατάστασή του.
Το σενάριο θεωρητικά είναι ακραίο, πολύ περισσότερο όταν το συνέδριο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα, ωστόσο, μπορεί να συμβεί εάν βεβαίως οι συσχετισμοί δεν αλλάξουν. Να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη από τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», από κόσμο, δηλαδή, της καθημερινότητας που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την κομματική γραφειοκρατία και τις ίντριγκες της Αριστεράς.
Ο «κομματικός ΣΥΡΙΖΑ», όμως, η νομενκλατούρα της Κουμουνδούρου, ελέγχεται από την παλιά φρουρά κι αυτό εξηγεί την πρόθεση της νέας ηγεσίας να μη γίνει το συνέδριο τον Νοέμβριο, όπως είχε οριστεί, αλλά αργότερα. Ακόμη και για μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να δοθεί χρόνος στους Κασσελακικούς, με τη βοήθεια έμπειρων στελεχών που διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό, όπως λόγου χάρη ο Νίκος Παππάς, να διαμορφώσουν τις νέες ισορροπίες και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ του νεοεκλεγέντος προέδρου.
«Συνενώσεις και…εκφυλισμός»
Συμπτύξεις με άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, αλλά με διαφορετική ηγεσία, προτείνει ο Χρήστος Σπίρτζης, σε μια προσπάθεια να είναι παρών ο ίδιος και οι ΠΑΣΟΚογενείς της Κουμουνδούρου στις διεργασίες που φαίνεται να κυοφορούνται γενικότερα, μετά τη ρευστότητα που καταγράφεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς με την εκλογή Κασσελάκη και το εμφυλιακό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε «εκφυλιστική» την εικόνα που παρήχθη στη διπλή εσωκομματική αναμέτρηση και έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξει σύνθεση απόψεων όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε συνεννόηση με άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου (Action 24).«Αυτά που έγιναν ήταν εκφυλιστικά φαινόμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια ανταλλαγή ύβρεων από συντρόφους και συντρόφισσες ήταν πιο σκληρές απ’ ό,τι ήταν στις εθνικές εκλογές μεταξύ μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας… Πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να υπάρχει σύνθεση των απόψεων, όχι απλώς ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνεννόηση με άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, όπως με το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη της κοινωνίας που έχουν ιδιωτεύσει, προκειμένου να υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του προοδευτικού κόσμου», είπε. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι μιλά ξεκάθαρα για προεκλογικές συμπτύξεις με άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, αλλά έβαλε θέμα όσον αφορά το πρόσωπο που θα ηγείται. «Το ποιος πρόεδρος και το ποια ηγεσία θα είναι μπορεί να αποφασιστεί από πολιτικές διαδικασίες και από πολιτικές συμφωνίες. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να μην εκπροσωπείται ο προοδευτικός κόσμος», τόνισε ο πρώην υπουργός.
Στο ΠΑΣΟΚ ψήφισαν περισσότεροι
Στο ΠΑΣΟΚ δικαιολογημένα έχουν κάθε λόγο να αντιπαραβάλλουν στις θριαμβολογίες του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη τον αντίκτυπο που είχαν στην κοινωνία οι αντίστοιχες δικές τους εκλογές από τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κι αυτό γιατί στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν στην πρώτη κάλπη 148.000 και στη δεύτερη 133.000 , στο ΠΑΣΟΚ, όμως, στην εσωκομματική κάλπη του ’21 η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν πολύ μεγαλύτερη καθώς ψήφισαν περισσότεροι από 205.000 πολίτες. Αυτό εξηγεί και την απόσταση που έχουν πάρει στη Χαριλάου Τρικούπη απ’ όσα διαδραματίζονται στην Κουμουνδούρου καθώς θεωρούν ότι: α) οι προσέχεις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ενισχύσουν περισσότερο τη διείσδυση του κόμματος στην κοινωνία, αντιθέτως με τον ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να υποστεί νέα ήττα και β) η εμφυλιακή εικόνα μετά την είσοδο Κασσελάκη στα πολιτικά πράγματα θα έχει πολλαπλά επεισόδια και θα πλήξει καίρια την ήδη πληγείσα εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων τους, που πέρασαν στον ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια των μνημονίων, απογοητευμένοι από τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου θα επιστρέψουν στο κόμμα, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι στις ευρωεκλογές το κόμμα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση. Θα γίνει, δηλαδή, ατύπως η νέα αξιωματική αντιπολίτευση.