Στο τραπέζι Μητσοτάκη – Στάρμερ (και) τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση με τον Βρετανό ομολογό του - Στην ατζέντα Ουκρανικό, Μέση Ανατολή και Προσφυγικό
17:12 - 3 Δεκεμβρίου 2024

Χαμηλούς τόνους κρατάει η κυβέρνηση για το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι αποτελεί διαρκές αίτημα της ελληνικής πλευράς. Το θέμα της επανένωσης, μία πάγια ελληνική διεκδίκηση, για την οποία η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στο όνομα του ίδιου του μνημείου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα της ατζέντας στη σημερινή συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη – Κιρ Στάρμερ, καθώς οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και φυσικά στα γεωπολιτικά ζητήματα.

Το Ουκρανικό, η Μέση Ανατολή αλλά και το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό θα τεθούν επί τάπητος. Όμως το θετικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για την πορεία του διαχρονικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς φαίνεται πως απασχολεί -και μάλιστα αρκετά- τα βρετανικά ΜΜΕ, με το δίκτυο Sky News να κάνει λόγο για τρεις συναντήσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου. Η κυβέρνηση, διά στόματος Παύλου Μαρινάκη, διέψευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει συνάντηση ιδιωτική του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας όμως ότι «η επιστροφή των Γλυπτών είναι ένα διαρκές αίτημα που ισχύει στο ακέραιο και συνεχίζουμε να το προβάλλουμε». Το Sky News επισήμανε ακόμη ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός είναι πιο ανοιχτός σε μια επιστροφή των Γλυπτών, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ.

Ποιές είναι οι επαφές και ποιές οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά

Την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου για την εξέλιξη του ελληνικού αιτήματος εξέφρασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι τέτοια ζητήματα απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Πρόσθεσε δε πως από την ελληνική πλευρά γίνεται συντονισμένη και προσεκτική προσπάθεια. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό που επιδιώκουμε και επιθυμούμε κάποια στιγμή θα συμβεί και ελπίζουμε πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Κοντογεώργης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το περιοδικό «Economist» στην ετήσια έκδοσή του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς είχε εκτιμήσει ότι το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός», αναφέροντας ότι το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα. Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα ήδη από το 2021 σε συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όπου μετά τη συνάντησή τους είχε πει: «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις».

Αντίστοιχα το 2022, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ στο Κάστρο του Ουίνδσορ, ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φεβερστόουν, είχε κάνει λόγο για μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο.