Η εβδομάδα που ξεκινά είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά θέματα. Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Απογευματινή», εξελίξεις αναμένονται στο πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με το σημερινό ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο να αποτελεί το «εναρκτήριο λάκτισμα». Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντά σήμερα και αύριο στη βρετανική πρωτεύουσα τον νεοεκλεγέντα ομόλογό του Κιρ Στάρμερ, σε δύο άλλες πρωτεύουσες θα λαμβάνουν χώρα εξίσου σημαντικές επαφές.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Συναντά την επίτροπο για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σουίτσα, ενώ δεν αποκλείεται να «συμπέσει» και με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, μιας και στη βελγική πρωτεύουσα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αύριο και μεθαύριο. Δεν είναι βέβαιο ότι θα παραστεί ο κ. Φιντάν. Ωστόσο είναι σίγουρο πως οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν θα «συμπέσουν» στη Μάλτα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, όπου θα γίνει η Υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΑ. Θα είναι το πρώτο τετ α τετ τους μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα και τα απόνερά της. Επίσης, σήμερα στην Αθήνα βρίσκεται τουρκική αντιπροσωπεία, καθώς διεξάγεται ο έβδομος γύρος της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Ενώ αύριο, στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης της διαδικασίας του πολιτικού διαλόγου, θα λάβουν χώρα στην Αθήνα συνομιλίες μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του Τούρκου ομολόγου της. Σκοπός των επαφών είναι αφενός μεν να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας παρά τις πρόσφατες ρητορικές εξάρσεις της γείτονος, αφετέρου δε να στρωθεί το έδαφος για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα γίνει στην Άγκυρα παρουσία των δύο ηγετών περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Η στρατηγική της Αθήνας εκφράστηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία από θέση ισχύος, αν και στη μία και μοναδική διαφορά δεν έχει επέλθει ουσιαστική σύγκλιση», είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου, εξηγώντας ότι δεν πρέπει να είμαστε διαρκώς σε περιβάλλον έντασης και διεκδικήσεων.
Στην πολιτική και δη στη διπλωματία η συγκυρία παίζει κομβικό ρόλο. Τα δεδομένα πρέπει να διαβάζονται υπό το πρίσμα της μεγάλης εικόνας. Στην παρούσα συγκυρία, λοιπόν, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της Τουρκίας. Η γείτονα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα εμπλέκεται ενεργά στη νέα ανάφλεξη στη Συρία. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι θέλουν με «όχημα» τους τζιχαντιστές να ρίξουν τον Άσαντ. Για αυτό ο τουρκικός στρατός τούς «ανέστησε» χτίζοντάς τους μια… ζεστή φωλιά γύρω από το Ιντλίμπ. Στον αντίποδα, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι άνδρες της Χεζμπολάχ θέλουν να εξαλείψουν τους τζιχαντιστές και στηρίζουν τον Άσαντ. Οι δε Ισραηλινοί θέλουν οι τζιχαντιστές να εξολοθρεύσουν τη Χεζμπολάχ, ενώ ο ISIS θέλει να αφανίσει τους περίπου 2,5 εκατομμύρια χριστιανούς και, διώχνοντας τον Άσαντ, να δώσει τη Συρία λάφυρο στην Αλ Κάιντα. Είναι απορίας άξιο πόσα ακόμα μέτωπα θα αναζωπυρωθούν μέχρι την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου και σε πόσα εξ αυτών θα εμπλακεί η Τουρκία.