Νίκος Δένδιας: «Οι θέσεις του Γκιουλέρ βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις»

Η σκληρή απάντηση από το υπ. Εθνικής Άμυνας στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού
18:03 - 28 Νοέμβριος 2024

Στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Γιασάρ Γκιουλέρ περί μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων Αθήνας και Λευκωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο απάντησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στις διεθνείς δεσμεύσεις της και θέσεις όπως αυτές του Τούρκου υπουργού Άμυνας δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS). Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης», αναφέρουν.

Η Άγκυρα επιχείρησε για ακόμη μία φορά να δυναμιτίσει το κλίμα στα Ελληνοτουρκικά, με τον Γιασάρ Γκιουλέρ να υποστηρίζει ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι οι «μαξιμαλιστικές και παράνομες» αιτιάσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο περιορίζονται με τη «συμφωνία οριοθέτησης» με το ψευδοκράτος, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και την κατάθεση εξωτερικών ορίων ΑΟΖ στον ΟΗΕ (που μονομερώς και παράνομα προσδιόρισε η Τουρκία).

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισήμανε δε πως η Άγκυρα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της, επιβάλλοντας, όπως είπε, ότι «καμία δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την άδεια της Τουρκίας». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Αθήνα παραβίασε το Πρακτικό της Βέρνης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έδειξε αποφασιστικότητα εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», και επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο.

«Το Καστελλόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει», ανέφερε.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ εξέφρασε όμως και την έντονη ανησυχία της Άγκυρας για την παρουσία του αμερικανικού παράγοντα στην Αλεξανδρούπολη, εκτιμώντας ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή. «Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών στοιχείων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε από κοντά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας», ανέφερε.