Ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και απόλυτου συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας στην εξωτερική πολιτική με αιχμή το Κυπριακό και τον ελληνοτουρκικό διάλογο εξέπεμψαν χθες οι δύο ηγέτες Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας, που διεξήχθη στη Λευκωσία. Η 2η Διακυβερνητική Σύνοδος αντιμετωπίστηκε από τις δύο πλευρές ως ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό γεγονός, μια συνάντηση ουσίας και όχι επικοινωνίας, με στρατηγικό στόχο τη θεσμική ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου, σε μια κρίσιμη συγκυρία με κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, όπου Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται πυλώνες ασφάλειας και ισχυροποιούν τη φωνή τους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσαν ότι οι επαφές των δύο χωρών είναι άμεσες, καθημερινές και διαρκείς αναφορικά με το Κυπριακό, διαπιστώνοντας πως η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενεργεί θετικά και στο Κυπριακό. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο δήλωσε πως η χώρα παραμένει ακλόνητη σε θέματα κυριαρχίας, στον απόηχο της προκλητικής δήλωσης που υιοθέτησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφέροντας ακόμη πως η Αθήνα αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά.
Τις εργασίες της φετινής συνόδου απασχόλησαν πρωτίστως οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε μια χρονιά η οποία σηματοδότησε την 50ή επέτειο της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, ενώ οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την κινητοποίηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, το δείπνο στη Νέα Υόρκη υπό τον γενικό γραμματέα στις 15 Οκτωβρίου και την πρόθεσή του για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Απόλυτη ευθυγράμμιση Αθήνας-Λευκωσίας στο Κυπριακό
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η Αθήνα και η Λευκωσία ευθυγραμμίζονται απόλυτα στο Κυπριακό και έχουν κοινή οπτική στα ελληνοτουρκικά, στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα μετά την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη για «χαριεντισμούς» με τους Ερντογάν και Ράμα, υπονοώντας διάθεση υποχωρητικότητας και προκαλώντας την απόφαση για τη διαγραφή του αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής πλευράς.
«Θεωρούμε ότι το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να ευνοήσει την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Γνωρίζουμε ασφαλώς και δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό το κλίμα δεν συνεπάγεται μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας. Όμως ακλόνητοι παραμένουμε και εμείς σε θέματα κυριαρχίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας», δήλωσε ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Όποιος διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει σε διάλογο. Γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, με προοπτική να ανοίξει και ήρεμος ορίζοντας στην περιοχή».
Οι δύο ηγέτες τόνισαν εκ νέου ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και στα ευρωτουρκικά, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17-18 Απριλίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε ακόμη με νόημα ότι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις εξετάζονται υπό το πρίσμα της καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθύμισε άλλωστε ότι υπάρχει ένα «αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων και αιρεσιμοτήτων που η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει», μεταξύ των οποίων και η αλλαγή στάσης απέναντι στην Κύπρο.
O πρωθυπουργός για διαγραφή Σαμαρά και εξοπλιστικά
Ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την απόφασή του να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha. «Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη (σ.σ.: του Σαμαρά στην «Καθημερινή») ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν. Κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά για τα χαριεντισμούς κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
«Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη, που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προεξοφλώντας ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποχωρήσουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για να ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά: «Έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας».
Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις» και πως δεν διαφαίνεται περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος για τη μόνη διαφορά, περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε κι άλλα πράγματα. Αυτό σημαίνει αυτή τη στιγμή ότι στον τομέα αυτό δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης. Τέλος, από την αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου εδρεύουν τα Rafale, τόνισε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ό,τι πιο σύγχρονο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι προχωρούν και τα Viper. Ανακοίνωσε ότι ως το 2030 τα 20 F-35 θα είναι στην Ανδραβίδα και το 2025 η πρώτη Belh@rra θα πέσει στο νερό.