Στερνό αντίο στον ιστορικό διευθυντή της «Απογευματινής» Κώστα Κατή

19:56 - 27 Νοέμβριος 2024

Το τελευταίο αντίο σε έναν από τους τελευταίους μεγάλους της ελληνικής δημοσιογραφίας, τον επί δεκαετίες διευθυντή της «Απογευματινής» και της «Απογευματινής της Κυριακής» Κώστα Κατή είπαν χθες το μεσημέρι στο νεκροταφείο Χαλανδρίου εκατοντάδες φίλοι, συνάδελφοι και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Συντακτών και του Ιδρύματος Μπότση, καθώς ο εκλιπών έως το τέλος της ζωής του υπήρξε αντιπρόεδρος του φορέα προαγωγής της δημοσιογραφίας.

Άνθρωπος ακάματος, με βαθιά και άμεση γνώση των γεγονότων, των παρασκηνίων και βεβαίως της ανθρωπογεωγραφίας της πολιτικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής, ο Κατής ξεκίνησε την πορεία του το 1964 από την «Αθηναϊκή» και δέκα χρόνια αργότερα, στο λυκαυγές της μεταπολίτευσης, προσλήφθηκε στην «Απογευματινή» ως υπεύθυνος της τελευταίας σελίδας της εφημερίδας. Από το γραφείο του στο οδό Φειδίου περνούσαν καθημερινώς βουλευτές, υπουργοί, συνάδελφοί του αλλά και λογοτέχνες, αφού ο προσφιλής Κατής, επηρεασμένος από τη μοναδική μυθιστορηματική δραστηριότητα του Γιάννη Μαρή, ο οποίος δημοσίευε τις ιστορίες του στην εφημερίδα, ασχολήθηκε και με το διήγημα.

Δωρικός και αμερόληπτος, ήταν από τις πλέον σοβαρές πένες του κεντροδεξιού Τύπου, συνομιλώντας τακτικά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, και βεβαίως με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ και τον Κώστα Καραμανλή, τους ηγέτες της ΝΔ που συνάντησε στη διευθυντική του καριέρα. Μελετούσε ελληνική ιστορία και ενημερώνονταν ανελλιπώς για τις διεθνείς εξελίξεις, εμπνεόμενος πάντα από την τακτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του συναδέλφου του Τάκη Λαμπρία. Τόσο με τον δολοφονηθέντα εκδότη Νίκο Μομφεράτο όσο και με τον Πάνο Καραγιάννη είχαν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις, γι’ αυτό ποτέ δεν επεδίωξε να μετακινηθεί σε άλλο έντυπο, παρά το γεγονός ότι του είχαν γίνει πλείστες όσες προτάσεις. Επί των ημερών του η «Απογευματινή» κυριάρχησε στον χώρο της Κεντροδεξιάς, ενώ ο ίδιος έδινε πάντα ευκαιρίες ανάδειξης στους νέους δημοσιογράφους.