Τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης της αντιπυραυλικής ασπίδας της Ευρώπης εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων που σοβούν στην Ευρώπη ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η πατρίδα μας αναγνωρίζεται ως ένας σταθερός πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και δημοκρατίας στην ευαίσθητη και ταραγμένη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί. «Η χώρα μας παραμένει σταθερά στο πλευρό αμυνόμενων», επανέλαβε.
Τα Δυτικά Βαλκάνια και το μήνυμα σε Τουρκία και Αλβανία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υποχρέωση «να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους», προσθέτοντας ότι πρέπει «να προχωρούμε με πίστη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, με απαραίτητη την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, κάτι που αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», φράση που θεωρείται ως μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και την Αλβανία. Ο Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του, εξήρε τον ρόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καθιέρωση της Ελλάδας ως ισχυρού εταίρου της Συμμαχίας και, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δικής του αποτροπής και άμυνας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε δε ότι η χώρα μας δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, μία εκατοστιαία μονάδα πάνω από το 2% που είναι το προαπαιτούμενο του ΝΑΤΟ. «Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη και θέλω να θυμίσω ότι επενδύαμε άνω του 2% στην άμυνα και τις πολύ δύσκολες εποχές των μνημονίων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επένδυαν πολύ λιγότερο από αυτό», σημείωσε και έκανε λόγο για ανάγκη «ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας, που προϋποθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία και σημαντικές επενδύσεις». Αναφερόμενος στην «πολύτιμη κληρονομιά των 72 χρόνων» της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ισχυρή θέληση της χώρας να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μνεία στον Σπινόζα επικαλούμενος ένα ρηθέν του, σύμφωνα με το οποίο «ενωμένοι κατακτάμε πιο εύκολα όσα έχουμε ανάγκη, όπως πιο εύκολα αποκρούουμε όσους κινδύνους μάς περιβάλλουν».
«ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ»
«Ως ΝΑΤΟ έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή της επικράτειάς μας», διεμήνυσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε την Ελλάδα αφοσιωμένο σύμμαχο στη Συμμαχία. «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ για πάνω από 70 χρόνια. Από τότε ήσασταν αφοσιωμένος σύμμαχος, στηρίζοντας την άμυνα», δήλωσε. Ο Μαρκ Ρούτε στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και είπε: «Ανακοινώσατε ότι προχωράτε σε νέο εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων». Σημείωσε δε ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στη στρατολόγηση Βορειοκορεατών στρατιωτών, ο κ. Ρούτε έκανε λόγο για «επικίνδυνη επέκταση του πολέμου», διαμηνύοντας ότι το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία, βοηθώντας την, όπως είπε χαρακτηριστικά, να αμυνθεί αποτελεσματικά ώστε να «αλλάξουμε τον ρουν της σύρραξης». «Η Ρωσία με τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία κάνει χρήση Βορειοκορεατών μαχητών και κινεζικών drones. Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία πρέπει να τους κρατήσει. Πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας, πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα, αυξάνοντας τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία», δήλωσε.
Η θέση της Αθήνας για τον Νετανιάχου
Σαφή θέση υπέρ του Ισραήλ και αποστάσεις από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, εξέπεμψε χθες το μήνυμα ότι «τέτοιες αποφάσεις δεν βοηθούν», επισημαίνοντας ότι η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη: «Δεν έχουμε κρύψει τις συμμαχίες μας, δεν μπορούμε όμως να εξομοιώνουμε ένα κράτος το οποίο δέχθηκε επίθεση από την τρομοκρατική Χαμάς με άλλες περιπτώσεις κρατών που προκάλεσαν επιθέσεις, επιτέθηκαν σε άλλα κράτη, όπως, παράδειγμα, η Ρωσία στην Ουκρανία και να τα εξομοιώνουμε αυτά». Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης πυρός και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό, μιλήσαμε για την ανάγκη να δοθεί μια λύση, να προστατευθούν οι άμαχοι».