Τις αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς με την επιστροφή στο δίπολο Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και την «εξαφάνιση» του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, η τελευταία δημοσκόπηση της GPO (Παραπολιτικά 90,1 FM).
Το κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου διατηρεί την υπεροχή του, καθώς καταγράφεται στο 25,8% και έχει προβάδισμα 8,4 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει 17,4%. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΚΕ με 7,9% και σε απόσταση αναπνοής, στο 7,7%, βρίσκεται η Ελληνική Λύση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθηλωμένος στην πέμπτη θέση, καταγράφεται στο… 5,8% και με μικρή διαφορά ακολουθεί η Φωνή Λογικής με 5,3%. Οριακά την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν Πλεύση Ελευθερίας (3,4%) και ΝΙΚΗ (3,2%), ενώ εκτός μένουν Νέα Αριστερά (1,7%), ΜέΡΑ25 (1,5%), το κόμμα Κασσελάκη (1,5%) και οι Σπαρτιάτες (1,2%).
Το 1,8% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα, το 1,3% θα έριχνε στην κάλπη άκυρο/λευκό, την αποχή θα επέλεγε το 1,6%, ενώ οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 12,9%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα για τις γενικότερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Το 55,9% των ερωτηθέντων «βλέπει» κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, ενώ το 33,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, το 89,7% της κοινής γνώμης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπασή του και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο εσωτερικό του, δεν θα μπορέσει να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην προεδρία του. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, καθώς το 62% πιστεύει στην επαναφορά του κόμματος έναντι ενός 32% που δεν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση.
Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΣΑΜΑΡΑ
Η δημοσκόπηση της GPO καταγράφει όμως και τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο γενικό σύνολο, το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινής γνώμης -46,3%- υποστηρίζει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν δικαιολογημένη, ενώ το 35% εκτιμά ότι δεν ήταν δικαιολογημένη. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους της ΝΔ, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χαίρει πολύ μεγαλύτερης αποδοχής, καθώς το 78,6% κάνει λόγο για δικαιολογημένη απόφαση και μόλις ένα 16,3% έχει αντίθετη άποψη. Όσον αφορά το κόστος από την απόφαση του πρωθυπουργού, οι ερωτηθέντες στο γενικό σύνολο ήταν κάπως μοιρασμένοι. Το 47,9% εκτιμά ότι η διαγραφή Σαμαρά θα κοστίσει εκλογικά στη ΝΔ, ενώ το 42,7% εκτιμά ότι «μάλλον όχι». Η «γαλάζια» εκλογική δεξαμενή ωστόσο παρουσιάζει άλλη εικόνα, καθώς το 75,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν «βλέπει» απώλειες και μόλις το 22,5% υποστηρίζει ότι η κίνηση του πρωθυπουργού θα έχει κάποιο κόστος.
Το 39% τα βγάζει πέρα με δυσκολία και το 26,7% δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα με διαφορά για τους πολίτες πάντως παραμένει η ολοένα και αυξανόμενη ακρίβεια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο γενικό σύνολο το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «καλύπτουμε τις ανάγκες με δυσκολία» και το 28,7% αναφέρει: «Ζούμε άνετα, αλλά δεν αποταμιεύουμε». Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι «δεν καλύπτουμε τις ανάγκες, δυσκολευόμαστε», καθώς φτάνει το 19,9% και μόλις το 5,6% αναφέρει πως «ζούμε άνετα και αποταμιεύουμε», ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι «δεν καλύπτουμε ούτε τις βασικές ανάγκες» αγγίζει το 6,8%. Παράλληλα, το 54,6% αναφέρει ότι το μηνιαίο εισόδημά του δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 45,4% των ερωτηθέντων το βρίσκει επαρκές.
Τα παραπάνω στοιχεία αναλύθηκαν όμως και με βάση την πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων, επιβεβαιώνοντας την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει την ατζέντα της με μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών προκειμένου να περιορίσει απώλειες από την εκλογική της βάση. Το 42,1% της εκλογικής δεξαμενής της ΝΔ δηλώνει ότι μπορεί να ζήσει άνετα αλλά δεν αποταμιεύει, ενώ το 22,1% δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες του. Εκείνοι που θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ κατά 14,1% δηλώνουν επίσης ότι καλύπτουν τις ανάγκες τους και δυσκολεύονται, ενώ όσοι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 22,9% δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους.