Προχωράει το σχέδιο της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τι ζήτησε ο Χριστοδουλίδης από τον Μπάιντεν και τι είπε στον Ρούτε
17:16 - 25 Νοέμβριος 2024
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (Α), συναντάται με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Δ), στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αμερική. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Η πρόσφατη υπογραφή του Οδικού Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ αποτέλεσε σημαντική αφετηρία για τα επόμενα στρατηγικά βήματα της Λευκωσίας που στοχεύουν -μεταξύ άλλων- στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι υπογραφές έπεσαν τον Σεπτέμβριο και η επόμενη καθοριστική κίνηση έγινε τον Οκτώβριο, όταν ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνάντησε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο το σχέδιο της Κύπρου για ένταξη στη Συμμαχία. Φαίνεται πως η Ουάσινγκτον ανταποκρίθηκε θετικά, με δεδομένα τα σενάρια περί αναβάθμισης της αμερικανικής παρουσίας και παρέμβασης στη Μεγαλόνησο.

Η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ρούτε και η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πρόσφατα, η «Washington Post» αποκάλυψε την ύπαρξη ειδικής μονάδας στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Χριστοδουλίδη να παρουσίασε το εν λόγω σχέδιο και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Βουκουρέστι. Σημειωτέον, ο Ολλανδός σήμερα μεταβαίνει στην Άγκυρα και αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα για διαδοχικές συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η Κύπρος φαίνεται να ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την πλήρωση τριών βασικών στρατηγικών στόχων: Πρώτον, τη δυνατότητα να μπορεί να προμηθεύεται αμυντικό εξοπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μετατροπή της ετήσιας ανανέωσης άρσης του εμπάργκο όπλων σε τουλάχιστον τριετή ή πενταετή. Δεύτερον, την περαιτέρω αναβάθμιση στον τομέα της κοινής εκπαίδευσης μελών της κυπριακής Εθνικής Φρουράς σε στρατιωτικές ακαδημίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Τρίτον, την καθοριστική συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στον σταδιακό εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνατοτήτων και των στρατιωτικών δυνάμεων, εγκαταστάσεων και μέσων της Κύπρου στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Η πολιτική βούληση από πλευράς Λευκωσίας και Ουάσινγκτον θεωρείται δεδομένη, επομένως μένει να φανεί πότε θα προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Το θέμα βέβαια είναι ότι η Τουρκία ως μέρος της Συμμαχίας θα ασκήσει βέτο, καθώς δεν αναγνωρίζει τη Λευκωσία κι ενώ το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Μόλις χθες, ο, Χακάν Φιντάν, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το σίγουρο είναι πως όταν έρθει η ώρα να θέσει η Τουρκία το βέτο της για να μπλοκάρει το σχέδιο της Κύπρου, τα απόνερα θα επηρεάσουν τα φαινομενικά ήρεμα νερά του Αιγαίου.